2.2.2020

Kotivara ja retkeily


Kotivaralla tarkoitetaan varautumista poikkeustilanteeseen, jossa esimerkiksi vettä, ruokaa tai sähköä ei ole saatavilla normaalisti. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi vesi- tai sähkökatko tai jokin yhteiskunnan kriisitilanne. Viranomaisten suositus on, että kotivaran tulee riittää vähintään kolmeksi vuorokaudeksi. Entä miten retkeily sitten liittyy tähän? Jos hanasta ei tule vettä eikä pistorasioista sähköä ja kaupatkin pysyvät suljettuina, on retkeilytaidoista ja -tarvikkeista yllättävän paljon hyötyä.

Sähkökatkon sattuessa on tarvetta otsalampulle ja muille paristokäyttöisille retkeilyvaloille. Lisäksi tarvitaan kynttilöitä ja tulentekovälineitä sekä täysiä paristoja. Paristokäyttöisistä laitteista erityisesti radio on kriisitilanteessa tärkeä! Retkeilykäytössä olevat varavirtalähteet tulevat myös tarpeeseen, mutta on muistettava, että niistä on apua vain, mikäli ne on muistettu ladata täyteen.

Kotivara- ja retkeilytarvikkeita.
Retkeilijöiltä löytyy yleensä säilyke- ja kuivaruokaa, joiden avulla selviää ainakin vaaditut kolme päivää tilanteessa, jossa kaupat ovat kiinni tai niiden hyllyt ammottavat tyhjyyttään. Ruoan valmistamisessa taas voi hyödyntää retkikeitintä. Vaikka retkeilyä ei harrastaisikaan, kannattaa kuivaruokakaapissa säilyttää aina ylimääräistä, helposti valmistettavaa ruokaa poikkeustilanteiden varalta niin, että käyttää varastoa vanhimmasta päästä pois. Myös lemmikeille tulee olla ruokaa varattuna.

Yksi tärkeimmistä asioista poikkeustilanteissa on vedensaannin turvaaminen. Vesikatkojen aikana kaupungeissa järjestetään vedenjakelu keskitetysti, minkä vuoksi kaikilla on oltava omia kannellisia astioita tai vesikanistereita. Yksi varteenotettava vedenhakupaikka ja oma suosikkini on lähde - muulloinkin kuin vesikatkon aikana, sillä lähdevesi voittaa vesijohtoveden maussa ja raikkaudessa kirkkaasti. Eri kaupungeista löytyviä lähteitä voi hakea Löydä lähde -sivustolta.

Lähdevettä.
Ruuan, veden ja välttämättömyystarvikkeiden lisäksi poikkeustilanteessa voi olla - vuodenajasta riippuen - käyttöä lämpimälle makuupussille, kylmälaukulle ja jäisille kylmäkalleille sekä tilavalle repulle tai rinkalle siinä tapauksessa, että kotoa joutuu poistumaan. Sen varalta autossa olisi oltava aina vähintään puoli tankillista polttoainetta.

Edellisten lisäksi kotivaraan tulee sisältyä joditabletit. Omin päin niitä ei kuitenkaan pidä ryhtyä ottamaan, vaan ainoastaan viranomaisten määräyksestä. Tämän lisäksi on hyvä selvittää jo etukäteen missä on lähin väestönsuoja, jos tulee tilanne, jossa tarvitsee vetäytyä turvaan väestönsuojaan. Kerrostalojen asukkaille väestönsuoja löytyy omasta taloyhtiöstä, mutta muiden täytyy selvittää mahtuvatko he kaupunkien yleisiin väestönsuojiin. On nimittäin laskettu, että väestönsuojapaikka löytyy vain noin neljälle miljoonalle suomalaiselle.

Lisätietoa kotivarasta ja muusta poikkeustilanteisiin varautumisesta löytyy sivustolta 72 tuntia.


1 kommentti:

  1. Tuo on todella hyvä vinkki, että kannattaa selvittää nuo väestönsuojat tarkkaan. Kuinkahan usein niihin tehdään huoltoja ja muita? Meidän tuttu kertoi, että heidän toimisto siirtyy uuteen rakennukseen, jota vasta ollaan rakentamassa. Ilmeisesti sinnekin on tulossa väestönsuoja. https://www.pksammutin.fi/vaestonsuojien-tarkastus-ja-huolto

    VastaaPoista