12.4.2020

Suuren Pyhäkalan linnavuori


Melkkolan kylässä Lappeenrannassa kohoaa korkea kalliomäki, jonka epäillään olevan muinaslinna. Linnavuori sijaitsee Suuri Pyhäkala -järven rannalla, ja se on pienehkö, mutta jyrkkäseinäinen. Vuorelle mennessä sille kannattaa suunnata luoteesta, jossa rinteet ovat loivimmat. Kallioseinämien suunta selviää hyvin maastokartasta, johon ne on merkitty isoiksi / ylipääsemättömiksi jyrkänteiksi.



Kävimme linnavuorella pääsiäisenä aurinkoisen sään innostamina. Saapuessamme vuorelle metsän läpi luoteissuunnasta, ensimmäisenä vastaan tuli kivikasa, jonka epäillään olevan joko linnavuoren puolustamiseen tehdyn muurin jäänteet tai sitten lapinraunio. Muutamalla muulla linnavuorella käyneenä tämä paikka vertautuu mielestäni hyvin niihin, eli mielestäni tätäkin on käytetty pako- ja puolustautumistarkoituksiin muiden muinaslinnojen tavoin.



Linnavuoren laelta avautuu hienot näkymät Suurelle Pyhäkalalle! Puiden välistä pilkotti juuri jäästä vapautunut järvi ja kauniit metsämaisemat. Maisemaa katsellessa ja pääsiäisen vuoksi mieleeni tuli perinne, jossa kylissä oli ennen vanhaan tapana kokoontua polttamaan pääsiäisvalkeita kylän korkeimmille paikoille. Näinköhän tämänkin vuoren laella ovat muinoin loimunneet pääsiäistulet?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti