1.11.2019

Järvisydämellinen elämys syyslomalla


Teimme syyslomalla kahden vuorokauden reissun Hotel & Spa Resort Järvisydämeen. Kyseessä on elämyshotelli Rantasalmen Porosalmella, jossa on ollut matkailutoimintaa 1600-luvulta asti. Aluksi paikalla oli kestikievari, ja niissä tunnelmissa ollaan edelleen, joskin paljon isommassa mittakaavassa. Kestikievaritoiminta on nyt kasvanut suureksi lomakyläksi, jossa on muun muassa hotelli- ja huvilamajoitusta sekä kylpylä. Oli hämmästys saapua syrjäiseltä tuntuvaan kolkkaan, jossa eteen avautuu oikea kelopuukylä lukuisine rakennuksineen.

Maisemasviitin tunnelmaa.
Elämyshotelli ja vastaanottorakennus ravintoloineen.
Ja millainen tunnelma kylässä onkaan! Jokainen yksityiskohta henkii historiaa ja on selvästi tarkkaan mietitty. En ole ennen nähnyt yhdessä paikassa hyödynnettynä niin paljon vanhoja esineitä, kelopuuta, uppotukkeja, vanhoja lotjia, luonnonkiveä, erilaisia tulisijoja, taljoja ja paljon muita vanhan ajan vermeitä. Jo heti vastaanottotiskin yläpuolella tulijaa tervehtii valtava lotjanpuolikas! Pöytien virkaa toimittavat vanhat tynnyrit ja katossa komeilevat kärrynpyöristä tehdyt valaisimet. Lisäksi henkilökunta on pukeutunut vanhan ajan henkeen sopiviin työasuihin.

Kärrynpyörävalaisimet.
Vastaanottotiskin yläpuolella oleva lotja.
Saimme saapuessamme huonehintaan kuuluvat tervetulomalja-, aamupala- sekä kylpyläkupongit. Tervetuliaismaljat sai yläkerran Lotja-baarista, jonka vieressä sijaitsee ravintola Piikatyttö, jossa tarjoillaan aamupala. Joka puolella sai ihailla kynttilälyhtyjä ja toinen toistaan kiinnostavampia yksityiskohtia. Esimerkiksi aamupalalle saapuessa kaikille ojennettiin ensimmäisenä puolukkashotti minikokoisesta kuksasta. Aamupala oli normaalihotellin tasoa, mutta paikallisena lisänä siinä oli puolukkadrinkin lisäksi ainakin kylmäsavustettua haukea, kotijuustoa ja omena-puolukkahilloa.

Tervetulomaljat.
Lotja-baarin tunnelmaa.
Kekseliäs valaisin ravintola Piikatytössä.
Lotja-baarin tunnelmaa.
Vaikka vietimme syyslomaa, tunnelma oli jo ihanan talvinen. Maa oli valkoinen ja talvista tunnelmaa korosti majoituksemme iglumaisessa maisemasviitissä takkatulen loimussa. Aikomuksenamme oli majoittua hotellihuoneessa, mutta hotelliin ei saanut ottaa koiraa mukaan. Päädyimme siis tekemään varauksen maisemasviittiin, joihin myös lemmikit ovat tervetulleita. Ja näin jälkikäteen voi todeta, että oma "iglu" oli kerrassan upea vaihtoehto! Lasikaton läpi näkyi molempina iltoina tähtitaivas ja takkatuli toi lämpöä ja tunnelmaa. Maisemamökissä oli myös pieni keittiönurkkaus sekä kylpyhuone.

Tyytyväinen maisemasviitin asukas.
Pehmonorppa unikaverina.
Myös järvikylpylässä kaikki sopii Järvisydämen luonnonläheiseen vanhan ajan teemaan. Kylpylä on louhittu kallion sisään, ja sen sisustuksessa on käytetty luonnonkiveä sekä yli 500 vuotta vanhoja uppotukkeja! Vesi on Saimaan järvivettä - kylläkin lämmitettyä... Kylpylässä on myös kylmä ulkoallas, jossa muutama uskaliain näkyi käyvän myös näin lokakuun lopussa. Kahden sisäaltaan vesi oli sopivan lämmintä ja lisää lämpöä tarjosivat viisi erilaista saunaa. Yläkerran allasbaarissa oli tarjolla teetä ja makuvesiä sekä hedelmiä ja pähkinöitä maksutta. Bonuksena oli vielä kylpylän K18-ikäraja kello kuuden jälkeen.

Järvikylpylä.
Venelaituri.
Kaksi vuorokautta vanhan ajan Suomen tunnelmissa Etelä-Savossa oli elämys, jollaista ei perushotellissa voi kokea. Luonnonläheisyys, järvikylpylä, hiljaisuus ja aikamatka menneisyyteen sopivat täydellisesti rentoon lomaan. Ainoa huono puoli oli ravintolasta puuttuva á la carte -menu, josta olisi voinut vapaasti valita ruoka-annoksia. Nyt ainoa illallisvaihtoehto oli kallis tulimenu, joka tarjoiltiin tiettyinä kellonaikoina ja isolle porukalle kerrallaan. Ensimmäinen kattaus kuudelta oli juuri kylpylässä käynnin aikaan ja toinen kattaus puoli yhdeksältä, mikä on mielestäni liian myöhäinen ruokailuaika. Ratkaisimme asian käymällä iltapäivällä syömässä Rantasalmen keskustassa. Lopuksi on vielä todettava, että Järvisydämen jälkeen ketjuhotellit tuntuvat varmasti jonkin aikaa keinotekoisilta, muovisilta ja laimeilta - niin erilainen ja aito tunnelma Järvisydämestä jäi.

Pihakodan koriste.
Vastaanotto- ja ravintolarakennus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti