22.3.2019

Kauriansalmen maisematorni


Suomenniemen korkeimmalle kalliolle Painalluksenmäelle, Kauriansalmen kylään, on rakennettu talkoovoimin nelikerroksinen maisematorni. Tornista avautuu upea näkymä Kuolimojärvelle ja Suomenniemen metsiin! Maisematornin parkkipaikalle löytää osoitteella Kirkonkyläntie 434, ja veneilijöitä varten Kuolimon rantaan on tehty venepaikka, josta on kävelymatka tornille.


Kävin tornilla nauttimassa maisemista Mikkelin reissun lomassa viime elokuussa. Parkkipaikalta tornille vie noin puolen kilometrin pituinen hiekkatie, joka nousee koko ajan ylöspäin. Ylhäällä kalliolla on tornin lisäksi laavu tulipaikkoineen ja tornin juurella pöytä ja penkit eväiden syöntiä varten. Elokuisena arki-iltapäivänä paikalla ei ollut muita, mutta viikonloppuisin tornilla on varmasti kävijöitä. 


Torniin kiivetessä käteni puristuivat kaiteisiin sitä enemmän mitä korkeammalle kiipesin. Silti jo välitasanteille piti pysähtyä ihailemaan metsäistä järvinäkymää. Tornin huipulle päästyäni korkeanpaikankammo väistyi upeita maisemia ihastellessa ja elokuisen hellepäivän auringossa paistatellessa. Kevyesti puhaltava tuulikin tuntui lämpimältä ja tuli tunne kuin olisin lintu pesässään korkealla puussa, jota tuuli keinuttaa.

Raaskittuani noin puolen tunnin kuluttua kiivetä tornista alas, tutkin tornin ympäristöä ja huomasin lähistöltä lähtevän polkuja ympäröiviin metsiin. Myös takaisin autolle päin kävellessäni huomasin hiekkatieltä erkanevan ainakin pari polkua. Tutkittuani asiaa netistä selvisi, että tornin läheisyydessä kulkee monia eri polkuja, kuten Voimapolku ja Hietakankaantien, Suojavedentien ja Haukilahdentien lenkit. Poluista löytyy lisätietoa Suomenniemen sivuilta


Koska Kauriansalmen maisematorni sijaitsee sopivasti melkein Mikkeliin menevän tien varrella, siellä tulee varmasti käytyä uudestaan jonkin Mikkelin reissun yhteydessä. Keväällä tornista voisi myös tarkkailla lintuja, kunhan ottaa kiikarit mukaan. Seuraavalla kerralla pitää tornin lisäksi käydä tutustumassa myös johonkin alueen poluista!


3 kommenttia:

 1. Kiitos vihjeestä. Taidanpa käväistä ensi kesänä Kauriansalmen maisematornissa. Mikkelintietä ajelenkin usein sekä kesä- että talviaikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torni on tosiaan sopivasti lähes matkan varrella.

   Poista
 2. On mukavaa lähteä käymään tornilla kesäretkellä

  VastaaPoista