1.7.2019

Tulipaikka vanhasta muuripadasta


Mökillämme on vanha valurautainen muuripata, jota on aikoinaan käytetty pyykkien keittämiseen. Pata on arviolta ainakin 60 vuotta vanha, mutta edelleen ehjä. Pyykinpesuun sitä ei ole käytetty enää pitkiin aikoihin, joten oli jo korkea aika keksiä sille muuta käyttöä. Vanhoissa rautapadoissa näkee muun muassa kukkaistutuksia, mutta vielä hyödyllisempi se on tulipaikkana, jota voi käyttää myös grillaukseen.


Aloitimme tulipaikan teon kaivamalla maasta heinikon pois pyöreältä alueelta. Nurmikon paikalle lapioimme tasaisen kerroksen hiekkaa. Hiekan päälle etsimme ensin muutaman ison, laakean ja tasaisen kiven, joiden päälle muuripata asetettiin niin ettei se keiku. Sen jälkeen koristelimme padan ympäristön pienemmillä kivillä. Nyt tulipaikka oli valmis ja poltimme siinä heti ensimmäisen koenuotion.


Jotta tulipaikkaa voi käyttää grillaukseen ilman että makkaroita täytyy kannatella tikuissa, ostin pataan lisävarusteeksi korkeudeltaan säädettävän grilliritilän, jonka rautakeppi tökättiin maahan lähelle pataa. Sen jälkeen ei tarvinnut kuin ruuvata ritilä sopivalle korkeudelle ja eikun grillaamaan! Ensimmäisenä testasimme makkaroiden paistoa, ja sen jälkeen olemme paistaneet myös vartaita ja pihvejä. Telineen mukana tuli lisäksi koukku kahvipannua varten, jos innostuu tekemään ulkona pannukahvia.

3 kommenttia: