7.7.2019

Hirsipöydän teko


Mökillämme ollut hirsinen pihapöytä oli jo parikymmentä vuotta vanha, joten tänä kesänä teimme uuden pöydän penkkeineen. Aivan kuten viime kesänä pihakaivon kannen teossa, oma osallistumiseni jäi lähinnä vanhan pöydän osien kantamiseen liiteriin ja rakentamisen eri vaiheiden valokuvaamiseen, kun miehet tekivät varsinaisen työn.

Tässä postauksessa kerron pöydän tekovaiheet siitä alkaen, kun tarvittavat hirret ovat jo valmiina. Isäni oli jo aiemmin kaatanut kuuset ja kuorinut sekä pätkinyt ne. Lisäksi pöydäksi ja penkeiksi tulevat hirret piti halkaista moottorisahalla kahtia ja höylätä halkaistut pinnat tasaisiksi.

Hirren halkaisu penkeiksi.
Halkaistujen hirsien pinnan höyläys.
Ensimmäisenä maahan aseteltiin alimmat hirsipalat, joiden paikat olivat samat kuin vanhassa pöydässä, sillä uusi pöytä tehtiin vanhan mittojen mukaan. Hirsipalojen puolikkaiden päälle aseteltiin ensimmäiset tukihirret. Kaikkiin hirsien liitoskohtiin piti tehdä moottorisahalla lovet, jotta pöydästä saatiin tukeva.

Alimmat hirsipalat.
Alimmat tukipuut.
Loven tekoa hirsien liitoskohtaan.
Seuraavaksi rakennelmaan soviteltiin alimmat pöytäosan hirret. Myös näihin piti tehdä lovet, kunhan puihin oli ensin merkattu kynällä liitoskohdat. Sen jälkeen asetteluvuorossa olivat pöytäosaa kannattelevat pöydänlevyiset lyhyimmät hirret. Tässä vaiheessa puita piti mittailla ja pyöritellä moneen otteeseen, jotta ne varmasti asettuivat oikein ja vankasti paikoilleen.

Alimmat pöytäosan hirret.
Pöytäosia kannattelevat lyhyet hirret.
Tämän jälkeen rakennelmaan alettiin sovitella halkaistuja pöytä- ja penkkihirsiä. Kolmen pöytähirren asettelu oli tarkkaa puuhaa, jotta pöydästä saatiin tasainen. Penkeistä piti saada erityisen tukevat, jotta ne eivät keikkaa. Kun osat olivat lovettuina lopullisilla paikoillaan, niiden paikoillaan pysyminen varmistettiin vielä naulaamalla ne kiinni alla oleviin hirsiin pitkillä nauloilla.

Pöytäosien sovittelua paikoilleen.
Höyläämisen jäljiltä pöydän pinta oli jo melko tasainen, mutta pinta viimeisteltiin hiomalla sitä vielä hiekkapaperilla. Viimeiseksi keskimmäisen pöytähirren päätyyn ruuvattiin koukku aurinkovarjolle. Uusi, hieno pihapöytä oli nyt valmis! Lopuksi hirsipöydän voi vielä käsitellä puunsuoja-aineella, joka suojaa sitä auringonvalolta ja kosteudelta.

Hirsipöytä valmiina.
Hirsipöytä valmiina.


15 kommenttia:

 1. Ei voi kuin ihailla sekä lopputulosta että osaamista. Mahtavaa käsityöläisyyttä ja tuon pöydän ääreen kelpaa kokoontua!

  VastaaPoista
 2. Mökillämme on myös hirsipöytä, joka on todella lohjennut ja muutenkin huonon näköinen. Mietin, että voisi tehdä uuden, mutta ei käsisahalla viitsisi ruveta sahailemaan, mutta onneksi naapurilla on moottorisaha ammattikäyttöön. Kiitos ohjeista pöydän tekoon, siitähän tuli vallan mainio!

  VastaaPoista
 3. Hienot kalusteet olet tehnyt, itselläni olisi tarkoitus tämän kevään aikana myös tehdä pihakalusteet, millä mitoilla olet tehnyt? Minulla on jo halkastuna pöytä ja penkit tuulenkaato kuusesta heti järeää puuta(46cm), näistä pitäis rakennella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Pöydän ja penkkien pituus on 220 cm. Pöydän korkeus on 72 cm. Yhden hirren leveys on noin 24 cm, pöydässä on kolme hirttä vierekkäin.

   Poista
 4. Hei, kiitos mittatiedoista, pitää tässä kesän kuluessa alkaa suunnitelleen kalusteiden tekoa kun muilta kiireiltä ehtii. Hyvää kesää!😊

  VastaaPoista
 5. Hei, mitä laitoit alimpien hirsipalojen alle maan sisään?
  Olen juuri tekemässä perustusta hirsikalustolle joten tieto on tarpeellinen.
  Kiitos.

  VastaaPoista
 6. Samanlainen projekti tulossa ensi kesänä. Eikö noita hirsiä kiinnitetty mitenkään toisiinsa, esim. poraamalla reiät ja puutapit niihin vai lepäävätkö ne vaan toistensa päällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirsiin tehtiin lovet niihin kohtiin, joissa ne menevät päällekkäin. Lisäksi pöytä- ja penkkihirret vielä naulattiin pitkillä nauloilla, jotta pysyvät tukevasti paikoillaan.

   Poista
 7. Oliko noiden alimpien tukipuiden mitta myös se sama 220cm, niin kuin penkeissäkin? Entä kuinka pitkät on nuo pöytäosia kannattelevat lyhyet hirret?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alimmat tukipuut ovat 190 cm ja pöytäosia kannattelevat lyhyet hirret 72 cm.

   Poista
 8. Hienoa kun löytyy näin osaavaa porukkaa. Hyvältä näyttää lopputulos. Meilläkin haaveissa tehdä pöytä terassille, tosin huonekaluputkia hyödyntämällä, sillä tahdomme hieman modernimman säväyksen. Sen voisi sitten spray maalata mustaksi.
  http://verkkokauppa.lapinmetallikierratys.fi/tuote-osasto/huonekaluputki-nelio/

  VastaaPoista
 9. Hyvältä näyttää! Meidän naapurilla on myös pöytäprojekti ollut meneillään hiljalleen syksyn aikana. Nyt hän etsii konepajaa, jossa olisi mahdollista ammattilaisen sorvata jalat. Hän on suunnitellut, että alkaisi niitä tehdä enemmänkin ja mahdollisesti laittaisi niitä jopa myyntiin. Tuossa varmasti onkin ollut paljon mittailua sekä kääntelyä, että sai puut oikein sijoitettua. http://www.jpsavartimet.fi/

  VastaaPoista