15.6.2019

Löylytuoksu koivunlehdistä


Yksi kesän parhaista tuoksuista on koivuvastan tuoksu kesäsaunassa. Tuota kesänvihreää tuoksua kaipaa myös talvisin, ja yksi mahdollisuus nauttia siitä vaikka joulusaunassa on kuivattaa tai pakastaa kokonaisia vastoja talven varalle. Jos se tuntuu liian työläältä, helpompi ja kätevämpi keino säilöä kesän tuoksu talteen on tehdä koivunlehdistä löylytuoksupusseja, joilla saa saunaan tuoreen koivun tuoksun milloin vain!

Koivunlehtiä kuivumassa.
Hieskoivussa on rauduskoivua voimakkaampi tuoksu, joten tuoksun säilömistä varten kannattaa kerätä hieskoivun lehtiä. Lehdet levitetään kuivumaan ilmavasti esimerkiksi tarjottimelle, jossa ne kuivuvat nopeasti vaikka auringonpaisteessa, saunassa tai uuninpankolla. Ulkona kuivattamisessa kannattaa valita tuulensuojainen paikka - minun ensimmäinen lehtisatsini nimittäin lennähti taivaan tuuliin... Toisen erän kuivatinkin sitten tuvassa suojassa tuulelta.

Kun lehdet ovat rapisevan kuivia, ne jaetaan ilmaviin pusseihin, esimerkiksi kahvi- tai teesuodatinpusseihin. Itse käytin teesuodatinpusseja, sillä ne ovat mielestäni juuri passelin kokoisia. Pussit suljetaan niiteillä ja näin kesän tuoksu on saatu säilöttyä talteen! Jos tuoksuja tekee lahjaksi, pussit kannattaa vielä kääriä kauniimpaan paperiin ja koristella vaikka kartongista leikatuin vihrein lehdin sekä kirjoittaa päälle käyttöohje.

Kuivatut koivunlehdet teesuodatinpusseissa.
Kun talvella tulee ikävä kesää, niin ei muuta kuin tuoksupussi käyttöön: Ensin rutistellaan sitä sen verran, että lehdet murskautuvat, jotta niistä irtoaa enemmän tuoksua. Sitten pussi laitetaan löylykiuluun ja kaadetaan päälle kiehuvaa vettä. Pussi saa hautua vedessä saunan lämpenemisen ajan, paristakymmenestä minuutista puoleen tuntiin. Saunan lämmettyä ihana koivuntuoksuinen löylyvesi on valmista!

Löylytuoksupussi käytössä.


1 kommentti: