1.8.2019

Lasolan hiidenkirnu


Lappeenrannan ympäristössä on kaksi hiidenkirnua, joista toinen on Ruusin Turasalossa Taipalsaarella ja toinen on Lasolan kylässä. Olimme jo aiemmin käyneet katsomassa Turasalon hiidenkirnua, ja nyt poikkesimme mustikanpoimintareissulla vilkaisemassa Lasolan vastaavaa. Hiidenkirnulle pääsee Kokkokalliontieltä käsin, ja maastokartasta näkee sen tarkemman sijainnin pienen kallion päällä.


Hiidenkirnut ovat jääkauden aikaansaannoksia, sillä ne ovat syntyneet jäätikön voimakkaasti virtaavien sulamisvesien ja niissä pyörineiden kivien muovatessa kalliota. Lasolan kirnu on kovin vaatimattoman kokoinen, sillä Suomen suurimpiin hiidenkirnuihin mahtuu vaikka ryhmä ihmisiä sisälle. Kirnut ovat rauhoitettuja luonnonsuojelukohdeita, mistä on tieto tämänkin kohteen lähellä olevassa kyltissä.


Muinaissuomalaiset uskoivat, että monet jääkauden jäljet, kuten hiidenkirnut ja -kiukaat, ovat hiisien tekosia. Entisaikaan nimittäin uskottiin, että ennen ihmisiä Suomea asuttivat hiidet, jotka kirnusivat maidosta voita näissä kalliokuopissa - siitä nimitys hiidenkirnu. Vaikka nykyään tämänkaltaisille luonnon erikoisille teoksille on tieteellinen selitys, on näissä paikoissa silti aina vähän mystinen tunnelma - henkäys meidän suomalaisten historiaa...



2 kommenttia:

  1. Moikka,
    sijaitseeko Turasalon hiidenkirnu saaressa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sijaitsee. Jäiden aikaan sinne pääsee kävellen tai hiihtäen esimerkiksi Konstun rannasta.

      Poista