19.4.2020

Tuulimyllyn luontopolku


Huttulan tuulimylly.
Huttulan kylän kentältä Lemillä alkaa kaksi rengasreittiä, joista toisesta kirjoitin jo aiemmin postauksessa Repovuoren luontopolku. Toinen eli viiden kilometrin mittainen Tuulimyllyn polku kulkee alkumatkan samaa reittiä, mutta eroaa Nuorakallion laella eri suuntaan. Polkujen yhteisellä alkumatkalla on muun muassa havumaja, vanha kiviaita ja Nuorakallio, jossa kasvaa harvinaisia kalliokieloja. Kalliolta reitti laskeutuu peltomaisemiin.

Vanhaa kiviaitaa.
Nuorakallio.
Peltomaisemien jälkeen Tuulimyllyn polulla ylitetään Mikkelintie ja jatketaan metsätiellä ja -poluilla lähelle Löytänä-järveä, joka pilkottaa reitille puiden lomasta. Vesinäkymien jälkeen polku jatkuu metsässä seuraaviin peltomaisemiin asti. Siniset reittimerkit osoittavat kiertämään pellonlaitaa, jonka jälkeen ylitetään oja puista siltaa pitkin. Sen jälkeen noustaankin jo komealle Tuulimyllyn mäelle!

Löytänä-järvi.
Silta ojan yli.
Kallioisen kumpareen päällä komeileva tuulimylly on rakennettu vuonna 1853, eli se on seissyt paikallaan jo yli 160 vuotta! Vuosien tuulet näkyvät valitettavasti tuulimyllyn kunnossa, ja tänä keväänä siinä oli näköjään entisöinti meneillään, sillä myllynlapojen tilalla oli rakennusteline. Olemme kiertäneet tämän reitin edellisen kerran muutama vuosi sitten, ja silloin siivet olivat vielä paikoillaan. Löysin silloin ottamani valokuvan myllystä tämän postauksen ensimmäiseksi kuvaksi. Ei mylly pahalta näytä siivetönnäkään, mutta toivottavasti historiallinen mylly saadaan kunnostettua.

Huttulan tuulimylly.
Tuulimyllyn koneisto.
Myllyn ovi ei ollut lukossa, joten kurkistimme varovasti sen sisälle. Katossa näkyi hieno koneisto, joka on säilynyt hyvässä kunnossa tai sitten uusittu. Tuulimyllyn mäeltä opasteet johdattavat kylätielle ja sieltä taas metsään. Loppumatka kuljetaankin metsämaisemissa Mikkelintien ylitykseen saakka. Takaisin Huttulan kentälle tullessa voi vaikka nauttia eväät kentän laidalla olevassa korkeassa kodassa. On vähän hassua, että kota on reitin alku-/loppupisteessä eikä reitin varrella, mutta kyllä näin komeassa kodassa kelpaa silti tulistella.

Huttulan kentän kota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti