11.10.2020

Haikolan luontopolku


Haikolan luontopolku on  noin kilometrin mittainen ja helppokulkuinen reitti pitkospuiden päässä olevalle laavulle. Reitti alkaa hiekkatien vieressä olevalta pieneltä parkkipaikalta osoitteessa Haikolantie 320, josta se kulkee pellon reunaa ja Karvajalanjokea seuraillen Ukkolantielle. Ukkolantiellä ylitetään puusilta ja loppumatka kuljetaan leveää pitkospuureittiä laavulle asti. Tämä Ukkolantieltä alkava puinen osuus on esteetön, eli siinä mahtuu liikkumaan myös pyörätuolilla.

Kävimme Haikolan polulla lämpimänä syyspäivänä eikä siellä näkynyt muita. Polku on lyhyt, joten laavulle kävellessä ei ehdi tulla nälkä, emmekä sen vuoksi ottaneet tälle retkelle eväitäkään mukaan. Laavulta löytyy silti hyvä varustus keittiövälineitä; on perinteinen nokipannu sekä paistinpannuja ja kattiloita, joten tänne kannattaa tulla vaikka vain ruokaretkelle. Itse keskityin valokuvaamaan syyskuisia maisemia, jotka näyttävät kuvissa yllättävän kesäisiltä. 


Joella, jota luontopolku seurailee, on jännä nimi - Karvajalanjoki. Nimen kerrotaan perustuvan muinaissuomalaiseen Karvajalka-nimeen ja aikaan ennen etunimiä. Muinaissuomalaisilla oli nimittäin ennen kristinuskon tuloa yleensä vain yksi nimi, esimerkiksi Kaukomieli ja Paksujalka ovat tällaisia. Kristinuskon myötä näistä muokkautui sukunimiä. Itselleni tuli mieleen, että Karvajalka saattaisi viitata myös karhuun, sillä olen joissakin vanhoissa teksteissä nähnyt karhua kutsuttavan karvajalaksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti