1.7.2016

Luonnonmarjasatoa


Kesällä retkeilijällä on hyvät mahdollisuudet hyödyntää luonnon omia antimia retkieväinä. Luonnonmarjat alkavat kypsyä juhannukselta ja niitä riittää syksyyn asti. Ahomansikat kypsyvät ensimmäisinä. Tänä kesänä keräsin heti heinäkuun alkajaisiksi ensimmäiset ahomansikat ja jopa mustikoita löytyi jo muutamia. Ensimmäiset marjat pitää perinteisesti pujottaa timoteihin! Myöhemmin on jo ihan astia tarpeen, hih.

Ahomansikkaa ja mustikkaa.
 
Ahomansikkaa.

Heinäkuun puolen välin jälkeen alkaa löytyä mustikkaa, jos sääolot ovat olleet suotuisat. Viileä kesä myöhästyttää satoa ja liian kuiva taas heikentää sitä. Tarvitaan siis lämpöä ja sadetta sopivassa suhteessa.

Mustikkaa.
Myös lakan poimintakausi alkaa heinäkuun puolen välin paikkeilla - jos niitä ylipäätään tulee. Lakka on kallisarvoinen marja, sillä sen sato vaihtelee todella paljon ja on herkkä huonolle säälle.

Lakkaa.
Vadelmat kypsyvät yleensä heinäkuun lopussa ja niitä löytyy koko elokuun. Vadelmia etsiessä kannattaa tutkia erityisesti hakkuuaukeita, sillä siellä niitä yleensä kasvaa.

Vadelmaa.
Sanotaan, että Suomessa kerätään luonnonmarjoja maksimissaan vain noin kymmenen prosenttia koko sadosta, mikä on vähän siihen nähden mitä se voisi olla. Nyt siis ei muuta kuin marjametsälle sitä mukaa kun satoa kypsyy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti