2.6.2017

Kapatuosian linnavuori


Hollolan kirkon takana sijaitsee muinainen linnavuori Kapatuosia, jonka huippu kohoaa yli 50 metriä Vesijärven pinnan yläpuolelle. Mäen ympäri kulkee parin kilometrin mittainen luontopolku ja sen laella on korkea näkötorni.

Kapatuosian näkötorni.
Olemme käyneet näkötornissa syksyllä ja keväällä. Auton jätimme parkkiin Hollolan kirkon parkkipaikalle ja kävelimme mäelle kirkon takaa lähtevää polkua pitkin. Loppumatkasta polulle on tehty kaiteet ohjaamaan kulkua vähän loivemmin mutkitellen.

Polku Kapatuosian näkötornille.
Näkötorniin nouseminen kannattaa, sillä ikkunoista avautuu kuvankaunis järvi- ja metsämaisema peltoineen. Avoimet ikkunat ovat kuin tauluja! Torniin vievät jykevät portaat.

Kapatuosian näkötornin portaat.
Kapatuosian näkötornin maisemaa keväällä.
Kapatuosian näkötornin maisemaa keväällä.
Näkötornia on selvästi vastikään remontoitu. Se on avoinna lumettomaan aikaan kellon ympäri, sillä ovi lukitaan vain talveksi. Auringonnousu ja -lasku näyttävät tornista katsottuna varmasti upeilta!

Kapatuosian näkörnin maisemaa keväällä.
Kapatuosian näkötornin maisemaa syksyllä.
Kapatuosian näkötornin maisemaa alas.
Tornissa käynnin jälkeen laskeuduimme sen takana olevat portaat alas ja kiersimme metsässä kulkevan luontopolun. Polku johti tielle, jota pitkin pääsimme takaisin parkkipaikalle.

Portaat Kapatuosianmäen luontopolulle.
Kapatuosian erikoisen nimen kerrotaan tulevan Turkin Kappadokiasta. 1000-luvun alussa ortodoksisen kristinuskon vaikutus on ulottunut vilkkaan idänkaupan vuoksi Turkista Päijät-Hämeeseen asti! Kuka tai ketkä paikannimen toivat ja muunsivat suomalaisempaan muotoon - sitä ei tiedetä.

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta! Kiitos esittelystä.

    VastaaPoista