21.7.2017

Vanamon tuoksu


Kielon ja syreenin viehättävän tuoksun tuntee moni, mutta vanamon lumoava tuoksu ei ole niin yleisesti tunnettu. Moni on varmaan silti nähnyt siitä maininnan Eino Leinon kauniissa Nocturne -runossa:

"Tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen."


Vanamo on mielestäni heinäkuun kaunein ja hyväntuoksuisin kukka. Pienen ja ohutvartisen kasvin kukkavarren päässä on kaksi kellomaista, hennon vaaleanpunaista kukkaa. Jos vanamoja on samassa paikassa runsaasti, niiden suloisen tuoksun erottaa selvästi varsinkin yöaikaan tai sateen jälkeen. Muulloin pitää nuuhkia nenä kiinni kukassa!


Vanamo viihtyy parhaiten vanhoissa mustikkatyypin kangasmetsissä. Jos haluaa löytää näitä keijukaismaisia ihanuuksia, kannattaa suunnata vanhimpaan metsään jonka tietää ja siellä sammaleisiin paikkoihin.


Vanhojen metsien vähentyessä myös vanamojen määrä vähenee. Kannattaa siis käydä ihailemassa näitä kaunokaisia kun niitä vielä on! Vaikka tykkään kerätä kukkakimppuja luonnonkukista, vanamoja ihastelen vain paikan päällä metsässä. Kukat ovat liian pieniä maljakkoon, ja kerättynä ne ovat jotenkin surullinen näky.
4 kommenttia:

 1. Vanamot on kyllä ihania, hyvä esimerkki siitä miten pieni voi olla todella kaunista :)

  VastaaPoista
 2. Suloisia vanamoja, suloisia kuvia. Kiitos niistä.

  VastaaPoista
 3. Kertoisitteko jonkun paikan etelä suomesta jossa niitä olisi heinäkuussa mahdollisimman lähellä Espoota

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa etsiä mahdollisimman vanhaa mustikkatyypin metsää, sellaista löytyy esimerkiksi Nuuksiosta.

   Poista