19.10.2018

Srd-vuorella Dubrovnikissa


Dubrovnikin vanhankaupungin vieressä kohoaa 415 metrin korkuinen Srd-vuori, jolta on huimaavan hienot näkymät alas kaupunkiin ja Adrianmerelle. Vuorelle pääsee joko kaapelihissillä tai kävellen siksak-polkua pitkin. Kaapelihissin lähtöpiste on helppo löytää kun vain seuraa minne vaijerit päätyvät.

Kaapelihissi Srd-vuorelle.
Kävimme Srd-vuorella Dubrovnikin reissullamme lokakuun alussa. Harkitsimme ensin vuorelle kävelyä polkua pitkin, mutta edellisenä päivänä tekemämme muurikierros ja muu vanhankaupungin portaiden tallaaminen tuntui jaloissa ja aurinko paistoi sen verran kuumasti, että hissin helppous vei voiton. Ostimme meno-paluuliput, jonotimme vartin verran ja astuimme hissiin. Hissimatka kesti vain muutaman minuutin, kunnes olimme jo vuorella.

Kaapelihissin asema ja näköalaravintola.
Maisemaa näköalaravintolasta.
Jos vanhankapungin muurilta oli upeat näköalat, niin Srd-vuorelta ne ovat, jos mahdollista, vieläkin upeammat! Alhaalla jalkojen juuressa näkyy koko kaupunki ja sen takana siintää Adrianmeren aava. Kaupungin edustalla erottuu vehreä Lokrum-saari. Näitä näkymiä kannattaa pysähtyä ihailemaan ajan kanssa, sillä näkyvyys on varmasti useita kymmeniä kilometrejä joka suuntaan!

Maisemaa Srd-vuorelta.
Maisemaa Srd-vuorelta.
Vuorelta löytyy ravintola, matkamuistomyymälä ja Kroatian itsenäisyyssodasta kertova museo. Kurkkasimme museoon ovelta, mutta ulkonaolo vei voiton. Vuorella on pieni puisto, josta avautuu näkymät myös takana kohoavaan vuoristoon. Jossain tuolla vuoriston takana on Bosnia ja Hertsegovina. 

Vuoristomaisemaa Bosnia ja Hertsegovinan suuntaan.
Vuorella on kaksi muistomerkkiä, joista suuri risti näkyy alas kaupunkiin asti. Vanhankaupungin lisäksi vuorelta näkyy Lapadin niemi kukkuloineen ja kaupungin satama, jossa pysähtyvät isot risteilyalukset.

Muistomerkki Srd-vuorella.
Muistomerkki Srd-vuorella.
Vuorella sai helposti kulumaan pari tuntia aikaa. Kuten muuallakin tässä kaupungissa, vesipullo kannattaa olla koko ajan mukana, varsinkin jos vuorelle kävelee. Voin lämpimästi suositella Srd-vuorella käyntiä Dubrovnikin reissulla, se on muurikierroksen ohella suorastaan "pakollinen" käyntikohde.




Lue myös: Dubrovnikin muurikierros

15.10.2018

Intiaanikesä


Jos syksyllä kylmän jakson jälkeen tulee vielä kesäisen lämmintä, ilmiötä kutsutaan intiaanikesäksi. Tänä vuonna kaikkien aikojen hellekesän jälkeen saatiin vielä intiaanikesä! Korkeimmillaan lämpötila nousi Lappeenrannassa +19 asteeseen 14. lokakuuta. Kuka olisi uskonut, että saamme nauttia sekä aikaisin alkaneesta kesästä että lämpimästä syksystä!


Olemme yleensä laittaneet veneen talviteloille syyskuun lopussa. Nyt ei onneksi laitettu, sillä tarkenimme vesille vielä lokakuussakin. Aurinkoinen ja tyyni sää tuntui lähes kesäiseltä auringonlaskuun saakka. Sen jälkeen huomasi eron kesään - sää kylmeni tuntuvasti heti auringon laskettua.


Intiaanikesän ainoa huono puoli on, että se saattaa sekoittaa luonnossa kasvien ja eläinten vuodenaikarytmiä. Kasvit saattavat luulla kevään tulleen ja alkaa kasvattaa silmuja tai kukkia keskellä syksyä ja linnut eivät osaakaan lähteä muuttomatkalle etelään. Näillä joutsenilla ei näyttänyt olevan vielä kiirettä muuttomatkalle etelään.


Sääennusteiden mukaan sää alkaa viiletä jo parin päivän kuluttua, joten nautitaan vielä auringosta ja lämmöstä siihen asti. Onneksi syksyn värejä saadaan ihailla vielä vähän pitempään. Ulkoilu lehtien kahistessa jaloissa tai tassuissa on parasta syksyä!






13.10.2018

Dubrovnikin muurikierros


Dubrovnikin satumaisen kaunista vanhaa kaupunkia kiertää korkea muuri, jonka päällä voi kävellä. Muurikierros on kahden kilometrin pituinen, ja sen varrella kannattaa varautua portaisiin. Kierroksen lomassa kävellään nimittäin yli tuhat porrasta! Uskomattoman upeat maisemat kuitenkin voittavat porrasnousujen vaivan.


Kävelimme muurikierroksen syyslomareissullamme lokakuun alussa. Sää oli vielä helteinen, mutta vilkkain turistikausi jo ohi, joten muureilla ei ollut ruuhkaa. Ajankohta oli siis mitä sopivin Dubrovnikissa lomailuun. Ostimme pääsyliput muurikierroksen lähtöpisteen läheltä ja kiipesimme ensimmäiset portaat muurille. Ohjeistuksena oli kiertää vastapäivään, joten lähdimme muiden perässä samaan suuntaan. 


Muurilta avautuu heti hienot näköalat joka suuntaan! Toisella puolella näkyy vanhan kaupungin pääkatu Stradun ja toisella puolella Lovrinejakin linnoitus. Edessä siintää sinisistä sinisin Adrianmeri. Korkeanpaikankammoista vähän hirvittää katsoa alaspäin.


Muurilla kiivetään yhä ylemmäs meren puolelle mentäessä. On pakko pysähtyä katselemaan merelle ja kaivaa vesipullot ensimmäisen kerran esille. Aurinko porottaa täydeltä taivaalta ja mereltä ei käy edes viilentävä tuuli. Ylhäältä on hauska katsella ohi seilaavia laivoja.



Pian vastaan tulee ensimmäinen kahvila, jossa myydään vastapuristettuja mehuja ja muuta juotavaa. Olemme syöneet hotellilla aamupalan, joten vesipullot riittävät meille ja jatkamme matkaa. Muurikäytävä laajenee välillä leveämmiksi näköalapaikoiksi, niihin pysähdymme kuvaamaan ja ihailemaan maisemia. 


Hauska yksityiskohta, johon kiinnitin heti huomiota, on Dubrovnikin asukkaiden tapa kuivata pyykkejä talojen ikkunoiden ulkopuolella. Tuhannet turistit tallaavat ohitse, ja asukkaiden pyykit roikkuvat naruilla kuin kotonaan, sillä kotonaanhan ne ovatkin. Osaavatkohan asukkaat arvostaa ja ihailla näitä lumoavia maisemia yhtä paljon kun näkevät ne joka päivä?



Meren puolelta muurilla kaarretaan seuraavaksi kaupunkiin päin. Edessä näkyy kaupunki punatiilikattoineen ja Srd-vuori. Alhaalla näkyy vanhan kaupungin satama ja takana merellä siintää Lokrum-saari. Joka puolella on niin kaunista, ettei tiedä mihin päin katsoisi ja kuvaisi!




Loppuosa kierroksen maisemista on punaisten kattojen ja vanhan kaupungin kokonaiskuvan juhlaa. Mitä lähemmäksi lähtöpistettä saavutaan, sitä enemmän pitää hidastaa vauhtia, jotta näköaloja saa ihailtua vielä vähän pitempään. Lähtöpisteeseen saapuessamme oli kulunut noin pari tuntia ja pari vesipulloa, mikä on varmaankin muurikierroksen keskimääräinen kesto ja juotu vesimäärä! Tätä voin ehdottomasti suositella jokaiselle Dubrovnikissa kävijälle!