23.2.2019

Lahden Myllysaari


Lahden Myllysaari sijaitsee Vesijärvessä ja sinne pääsee osoitteella Myllysaarenkatu 12. Saaren yhdistää mantereeseen kolme eri siltaa, jotka kulkevat pikkusaarien kautta. Saari on kiva pienen kävely- ja kuvausretken kohde kaikkina vuodenaikoina. Itse kävimme siellä tammikuisena aurinkoisena pakkassunnuntaina. Mielestäni parasta saaressa ovat sillat ja sinne 1930-luvulla istutetut jalopuut, jotka kasvavat siellä edelleen.

Myllysaaren silta.
Myllysaaren silta.
Kuten saaren nimestä voi päätellä, se on saanut nimensä saaressa muinoin sijainneen myllyn mukaan. Mylly komeili saaren kumpareella vielä 1900-luvun alussa, mutta nykyisin saaressa toimii kesäravintola Myllysaaren Kommodori. Kesä onkin saaren vilkkainta aikaa. Opastaulussa kerrotaan saaren historiasta.

Myllysaaren Kommodori.
Myllysaaren Kommodori.
Myllysaaren opastaulu.
Myllysaaren kärkeen on tehty vastikään uusi laivalaituri, johon veneilijät ovat tervetulleita. Kaikkiaan saaressa on parikymmentä vierasvenepaikkaa. Esimerkiksi Lahden satamasta on hyvä veneillä Myllysaareen tai saaresta voi myös vuokrata oman venepaikan.

Myllysaaren laituri.
Myllysaaren maisemaa.
Tammikuinen kävelyretkemme saaressa jäi melko pikaiseksi, sillä pakkasta oli parikymmentä astetta. Kun olimme kävelemässä poispäin saaresta, meitä vastaan käveli huomiotaherättävän lämpimästi pukeutunut pariskunta mukanaan kokoontaitettavat aurinkotuolit. He olivat pakkasta uhmaten menossa nauttimaan auringosta saaren kärkeen. Aivan mahtava idea! Tarpeeksi lämpimästi pukeutuen varmasti tarkenee.

Myllysaaren maisemaa.

7.2.2019

Pikku-Punkaharju


Taipalsaarella on Pikku-Punkaharjuksi nimetty näköalapaikka, josta avautuu Saimaa-näkymä sekä pohjoisen että etelän suuntaan. Pohjoisessa siintää Maavesi ja etelässä Nikinlahti. Yli 30 metrin korkeuteen kohoava harju sijaitsee Jauhialantien varressa, lähellä Omnespuunniemeä. Jauhialantieltä pääsee harjun laelle polkua pitkin.

Pikku-Punkaharju kesällä.
Pikku-Punkaharju kesällä.
Pikku-Punkaharju ja sen lähimaastot ovat jääkauden muovaamia, sillä harjut ovat syntyneet jäätikön sisällä virranneen joen kuljettamasta maa-aineksesta. Paikalla on ollut asutusta jo kivikaudella hyvien kalastuspaikkojen vuoksi. Näitä maisemia ovat siis jo esi-isämme tuijotelleet.

Pikku-Punkaharju talvella.
Pikku-Punkaharju talvella.
Pikku-Punkaharju liittyy myös sotahistoriaan, sillä siellä sijaitsi jatkosodan aikana tukikohta rakennuksineen, ammusvarastoineen ja korsuineen. Nyt kaivannot ovat jo sammaloituneet, eikä niitä maisemien ihailulta edes huomaisi, jos ei tietäisi.


2.2.2019

Valokuvien myynti kuvapankissa


Kun perushyviä valokuvia alkaa kertyä tietokoneelle ja pilvipalveluihin isoja määriä, kannattaa harkita kuvien myyntiä kuvapankeissa. Varsinkin jos kuvaamisen lisäksi on kiinnostusta myös muuhun kuvien kanssa näpertelyyn, kuten niiden hakusanoittamiseen, on kuvien myynti mielenkiintoinen harrastus.

Itse hain ja pääsin Shutterstock -kuvapankin listoille pari vuotta sitten. Isoin askel oli ensimmäisten lähetettävien kuvien valinta ja niiden lähetys. Päätös hyväksymisestä tuli parissa päivässä. Hyväksymisen jälkeen olen lähettänyt kuvia harvakseltaan muutaman kerrallaan, ja tällä hetkellä kuviani on myynnissä vähän yli kaksisataa. Valitsin Shutterstockin, koska se on tunnetuin, ja olin lukenut, että siellä on todennäköisesti suurimmat myyntimäärät.

Esimerkkejä myynnissä olevista kuvistani Shutterstockissa.
Joka kerta kun joku lataa eli ostaa kuvapankissa olevan kuvan, saa kuvaaja siitä tietyn summan. Shutterstockissa summa vaihtelee kuvaajan myytyjen kuvien määrän ja ostajan ostoprofiilin mukaan 0,25 dollarista 2,85 dollariin per kuva. Vaikka korvaus vaikuttaa pieneltä kuvaa kohti, siitä tulee kannattavaa kun sama kuva myydään moneen kertaan. Omista kuvistani parhaiten myyvät kuvat on myyty joitakin kymmeniä kertoja, ja uskon kymmenien kertojen muuttuvan vielä vuosien saatossa sadoiksi.

Jos kuvapankkimyynneillä aikoisi varsinaisesti tienata, hyviä kuvia pitäisi olla monessa eri kuvapankissa vähintään muutama tuhat jokaisessa. Mutta sitten se kävisikin jo työstä. Harrastuspohjalta harvakseltaan kuvia syöttämällä voi kuitenkin tienata paremmin verrattuna siihen, että kuvat pölyttyisivät pelkästään koneella tai pilvessä. Lisäksi on mielenkiintoista seurata missä päin maailmaa mikäkin kuva ostetaan!

Monet täällä blogissani olevista kuvista ovat myynnissä Shutterstockissa. Jos olet kiinnostunut ostamaan kuviani tai aloittamaan omien kuviesi myynnin, rekisteröidy Shutterstockiin*.

Myyn kuviani myös suoraan ilman kuvapankkia, minuun voi ottaa yhteyttä oikeassa sivupalkissa olevalla yhteydenottolomakkeella.