5.1.2019

Mattojen lumipesu


Lumiset pakkaspäivät ovat ihanteellisia mattojen pakkaspuhdistukseen. Siinä matot raikastetaan puuterisessa pakkaslumessa, jolloin ne puhdistuvat pölystä ja samalla myös niiden värit kirkastuvat. Lumipesu poistaa hiekan ja tomun paremmin kuin imurointi ja lisäksi mattoihin tulee raikas tuoksu. Meillä on muodostunut perinteeksi tehdä mattojen lumipesu pihalla alkuvuodesta, kun on satanut pakkaslunta.


Ennen puhdistusta mattoja pitää jäähdyttää puolisen tuntia esimerkiksi parvekkeella. Jos huoneenlämpöiset matot vie suoraan hankeen, niiden lämpö sulattaa lunta ja matot kastuvat. Mattoja ei ole tarkoitus kastella, vaan ne puhdistetaan kuivalla pakkaslumella. Tämän vuoksi pakkasta olisi hyvä olla ainakin -10 astetta.


Kun matot ovat viilenneet, ne viedään puhtaaseen lumeen nukkapuoli alaspäin. Sitten niitä ravistellaan tai tampataan kevyesti ja käännetään. Lopuksi matot nostetaan telineelle ja lumi harjataan tarkasti pois, jottei se kastele mattoja kun ne viedään sisälle. Matot voi jättää vielä hetkeksi tuulettumaan ja vaikka pestä sillä aikaa lattiat, jotta saa raikkaat matot puhtaalle lattialle.




1 kommentti:

  1. Voisikin seuraavan kunnon pakkaskelin tullessa tehdä tämän saman operaation omille matoille. Voisi roudata petivaatteetkin ulos raikastumaan. :)

    VastaaPoista