25.9.2020

Juhannuskallio

 

Onpa kalliolla kaunis nimi - Juhannuskallio. Ja paikkanakin se on yhtä kaunis! Aivan Rukan hiihtokeskuksen vieressä sijaitseva Juhannuskallio sai nimensä siellä aikoinaan vietetyistä juhannusjuhlista. Kallio kuuluu Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueeseen, ja siellä tulee liikkua vain valmiita polkuja pitkin, jotta kallion kasvillisuus ei kuluisi eivätkä uhanalaiset kasvit vahingoittuisi. Polkuja ja paljasta kalliota pitkin kulkemalla saa onneksi hyvin kierrettyä koko alueen.


Kävimme Juhannuskalliolla helteisenä kesäkuun aamuna. Aurinko oli noussut jo korkealle ja paistoi lämpimästi ennakoiden kuumaa päivää. Menimme kalliolle Juhannuskallion tieltä, jonka varrella olevalle pienelle parkkipaikalle jätimme auton. Pysäköintipaikalta on vain muutaman sadan metrin matka polkua pitkin paikan päälle, joten siellä voi hyvin poiketa pienellä päiväretkellä vaikka ohikulkumatkalla. 

Kallion laelta avautuu avara näkymä Kuusamon ja Venäjän suuntaan. Metsää, järviä ja lampia näkyy silmänkantamattomiin. Rukan hiihtokeskus jää sopivasti piiloon, joten maisemaa hallitsee ainoastaan Kuusamon kaunis luonto. Oli hieno hetki istua auringon lämmittämällä kalliolla ja katsella keskikesäistä Koillismaan maisemaa. Tunturikasveista bongasimme muun muassa herkänkaunista ruohokanukkaa. Ruka onkin Suomen eteläisimpiä paikkoja, jossa voi löytää tunturikasveja.Lue myös: Koillismaa-runo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti