2.9.2020

Sarviniemi - rapistuneesta lomakylästä virkistysalueeksi


Kirjoitin viisi vuotta sitten Sarviniemestä, joka on upea luontokohde, mutta jota rumensivat ränsistymään päässeen lomakylän jäänteet. Sarviniemessä toimi vuosikymmeniä suosittu lomakylä, jonka tarina tuli päätökseensä vuonna 2007. Sen jälkeen lomamökit jäivät rapistumaan ja alue painui vähäksi aikaa unohduksiin, kunnes vuonna 2015 Sarviniemi nousi otsikoihin venäläisten tehtyä siitä ostotarjouksen. Moninaisten vaiheiden jälkeen niemi päätyi lopulta Metsähallituksen omistukseen ja alueen tie kohti uutta, luonnontilaisempaa kukoistusta alkoi.



Vuonna 2017 Sarviniemi vuokrattiin Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiölle, joka alkoi kunnostaa paikasta kaikille yhteistä retkeily- ja virkistysaluetta. Nyt viimeisetkin lomakylän rakennukset on purettu ja paikalla on uusi iso nuotiokatos, infotauluja ja uimakopit. Myöhemmin rakennetaan myös sauna. Upea niemi on nyt kaikille avoin päiväretkikohde, jossa voi viettää aikaa vaikka grillaten ja uiden. Alueella yöpyminen ei ole sallittua vieressä sijaitsevan Puolustusvoimien harjoitusalueen vuoksi. 


Olen käynyt Sarviviemessä useita kertoja ja nähnyt sen hienon muutoksen nykyiseen luonto- ja virkistyskäyttöön. Nyt virkistysalueena paikan upea luonto pääsee oikeuksiinsa, sillä alueen maisemat ovat vertaansa vailla! Pienen ja suuren Sarviniemen väliin jäävällä suojaisalla hiekkarannalla voi ihailla tyyntä Saimaata ja niemien kärjissä Suur-Saimaan aaltoja. Vesi on kirkasta ja polkujen varsilla ja pohjoisrannalla voi nähdä jääkauden jäljiltä suuria irtolohkareita. Suuren Sarviniemen reunamoreeniselänne onkin erikoisuutensa vuoksi yksi Saimaa Geoparkin kohteista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti