22.11.2020

Kirjaesittelyssä Terveyttä sienistä

 Sisältää mainoslinkkejä. Ne on merkitty tähdellä*.

Sinikka Piipon ja Pertti Salon kirja Terveyttä sienistä* on sienestäjän tuhti tietopaketti. Teoksessa esitellään Suomessa kasvavia terveellisiä sieniä, joilla on laajoja hyödyllisiä vaikutuksia muun muassa immuunipuolustukseen, tulehdusten ja kasvainten sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Mukaan ovat päässeet esimerkiksi haperot, huhtasienet, pakuri, rouskut, tatit, vahverot ja vinokkaat. Jokaista sienilaija käsitellään perusteellisesti sen terveysvaikutusten kannalta.


Terveyttä sienistä tarjoaa tavallista sienikirjaa syvällisempää tietoa sienien koostumuksesta ja käyttötavoista, joten suosittelen kirjaa laajempaa tietoa kuin pelkkää tunnistusopasta hakeville. Kirjassa on runsaasti kuvia, mutta laajuutensa vuoksi sitä ei kannata kantaa mukana metsässä. Tunnistusoppaaksi mukaan sieniretkelle sopii esimerkiksi Ruokasienet Suomen luonnossa*.

Luin mielenkiinnolla mitä ainesosia itselle tutut sienet sisältävät. Esimerkiksi kantarelleissa on A-, B- ja D-vitamiineja, karotenoideja, niasiinia, folaattia, aminohappoja ja paljon muita terveyttä edistäviä ainesosia. Pakurikääpä, jota olen kerännyt omasta mökkimetsästämme, on varsinainen terveyspommi. Kirjassa kerrotaan myös pakurin historiasta rohtokäytössä ja sen nykyisistä käyttötavoista. 

Teoksessa on kaikkien esiteltyjen sienien yhteydessä tavanomaisesta poikkeava resepti siitä, mitä kyseisestä sienestä voisi kokkailla. Ruokaohjeet houkuttelevat kokeilemaan, miltä maistuu vaikkapa huhtasienipizza, mesisienisämpylät tai kantarellipikkelsi. Eri sienilajien kohdalla on myös kerrottu miten ne tulee käsitellä ennen ruoaksi valmistamista, ja onpa mukana myös vinkkejä sienien käytöstä ihonhoidossa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti