17.5.2016

Paljasjalkajuoksua


Talven aikana silmiini osui useampikin artikkeli paljain jaloin kävelyn ja juoksun terveyshyödyistä. Päätin, että keväällä ilmojen lämmettyä kokeilen lenkkeilyä paljain jaloin. Kesäisin tulee kyllä välillä käveltyä avojaloin, mutta kengittä juokseminen jäi lapsuuteen. Nyt olikin jo korkea aika kokea se uudestaan!

Huhtikuussa otin lenkkipolulla pari kertaa kengät pois ja juoksin pienen pätkän, mutta maa oli vielä niin kylmä, että kengät löysivät tiensä takaisin jalkaan hyvin äkkiä... Toukokuussa sen sijaan jalkapohjat pääsivät tositoimiin. Vakiolenkilläni pururadalla paljasjalkajuoksu oli helppo aloittaa, sillä polun pinta on sopivan pehmeä. Ensin hölkkäsin lyhyitä matkoja ja myöhemmin koko lenkin. Nyt lenkki menee paljain jaloin jo kevyesti.


Jalkojen totuttua pururataan kokeilin myös hiekkarannalla juoksemista. Se on astetta raskaampaa, sillä hiekka upottaa ja hidastaa etenemistä, mutta rantamaisema ja aaltojen liplatus voittavat miljööltään pururadan. Hölkkäilin Taipalsaaren Päihäniemen pitkällä hiekkarannalla. Samalla tuli heitettyä talviturkkikin! Pururata ja hiekkaranta ovat hyviä maastoja totutella paljasjalkajuoksuun. Vasta sen jälkeen kannattaa siirtyä sorateille, asfaltille ja metsäpoluille. Metsäpolut ovatkin mielestäni haastavin maasto... Muurahaiset ja kävyt saavat ainakin minut pitämään metsässä tossut jalassa.

Päihäniemen hiekkaranta.

Paljasjaloin kävelyn ja juoksun sanotaan opettavan liikkumaan pehmeämmin ja kevyemmin. Nurinkurista kyllä, monet jalkojen virheasennot ja kivut saattavat aiheutua liian hyvin tukevista ja vaimentavista lenkkareista. Minusta kevyet ja ohutpohjaiset kengät ovatkin aina tuntuneet liikkuessa paremmilta kuin paksupohjaiset supervaimentavat lenkkarit. Varsinkin haastavammissa maastoissa kuten kivikoissa ja kallioilla liikkuessa on tärkeää saada jaloilla tuntumaa alustaan.

Uskon, että nyt kesällä tulee liikuttua tavallista enemmän paljain jaloin kun siihen sai jo keväällä hyvän startin. Jostakin luin, että jalkapohjien iho vahvistuu parissa viikossa jos vain malttaa vältellä kenkiä. Vielä kun saisi koko kesän jatkettua hölkkälenkkejä - kengillä tai ilman.


Jos saisin elää elämäni uudestaan, 
aloittaisin paljain jaloin kulkemisen aikaisemmin keväällä
 ja jatkaisin sitä pidemmälle syksyyn.
- Nadine Stair Ei kommentteja:

Lähetä kommentti