8.9.2015

Tupamäki


Tupamäen kalliolabyrintti ja luola


Lappeenrannan Sinkkolassa on Tupamäen kallioalue, joka muistuttaa labyrinttia. Lohkareet ovat suorareunaisia ja suorastaan kutsuvat kiipeilemään. Kallioiden välissä on syviä ja kapeita rotkoja, joten varovaisuus on tarpeen. Kiipeilyn jälkeen on mukava istahtaa korkeimmalle laelle ihailemaan maisemia.

Tupamäelle pääsee esimerkiksi Vanhalta Viipurintieltä Hämmäauteensuon parkkipaikalta voimalinjaa seuraamalla. Mäki näkyy linjan vasemmalla puolella. Kävelymatkaa Vanhalta Viipurintieltä Tupamäelle on noin kilometri. Tupamäkeä kutsutaan myös Tupavuoreksi, mutta sitä ei pidä sekoittaa Vilkjärven suunnalla olevaan Tupavuoreen.

Tupamäen kalliolabyrinttia.

Tupamäellä on luola, jota lähikylien asukkaat ovat käyttäneet piilopaikkana muun muassa 1700-luvun sotien aikana. Luola sijaitsee kallion laidalla ja sen voi havaita vain luolalle vievistä tikkaista. Jos tikkaita ei olisi, luolaa ei kallion päältä huomaisi. Luolalla käydessä kannattaa olla mukana kaveri, sillä toisen on hyvä tukea tikkaita toisen kiivetessä. Myös taskulampusta on apua luolan pohjalla käydessä.

Alemmalta kalliotasanteelta laskeudutaan luolaan.

Luolan pohjalle vievät toiset tikkaat.

NCC suunnittelee louhivansa aivan Tupamäen vieressä olevalta kallioalueelta miljoona kuutiota kiveä. On todella sääli, jos näin ainutlaatuinen alue tuhotaan. Kallioilla ja metsässä kulkee paljon polkuja, joten alue on ulkoilijoiden ahkerassa käytössä eläimistä puhumattakaan.

Tupamäen kivipaaseja.

Jyrkkä kallioseinämä Tupamäellä.

Lue myös: Hyvästi Tupamäki

7 kommenttia:

 1. Tupamäki jota ollaan tuhoamassa,kivimurskeeksi!

  VastaaPoista
 2. Moi. Minä kävin tänään 22.4.2019 etsimässä tätä Tupamäen luolaa huonolla menestyksellä. Osaisitko yhtään kertoa tarkemmin missä kohtaa se sijaitsee, koska vaeltelin tuolla melkoisen lenkin.... Olen käynyt luolassa viimeksi joskus 1970-luvun alussa ja muistini ei riitä noin kauas! T. Jukka Siiskonen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luola on kieltämättä hyvässä piilossa, itsekin etsin sitä pitkään. Luola on lännenpuoleisella kallioseinämällä, voimalinjalta päin tulevaa polkua pitkin kulkiessa vasemmalla. Se ei ole heti polun alkupäässä, vaan muistaakseni Tupamäen puolivälin paikkeilla. Hankala kyllä selittää... Kun kurkistelee mäen reunalta alaspäin, niin yhdessä kohtaa näkyvät tikkaat (jos ne ovat vielä paikoillaan). Kun viimeksi kävin luolalla pari vuotta sitten, polun varrella olevassa puussa oli oranssi nauha merkkinä siitä, että luola on sen kohdalla. Voi olla, että nauha ei enää ole tallella.

   Poista
  2. Moikka. Me saavuimme etelän suunnalta poluja pitkin Tuoavuorelle/Tupamäelle ja kiertelimme juuri tuota länsireunaa, koska muistelin itsekin luolan olevan siinä suunnassa. Kysynpä vielä yhden kysymyksen. Oliko luola vuoren huipulla puolivälissä rinnettä vai alaosassa? Tämän jälkeen uskallan lähteä paikan päälle uudelleen! Haluaisin julkaista tuon kohteen omassa blogissani Willimiehen jäljillä, koska tähän paikkaan liittyy mielenkiintoisia tarinoita. Muutakin kuin ison vihan aikuiset pakotarinat.....

   Poista
  3. Luola on vuoren huipulla noin puolivälissä. Kun kulkee kallioiden reunaa ja kurkistelee alaspäin, luolan kohdalla näkyy kalliotasanne, jossa kasvaa yksittäinen puu. Jos tikkaat ovat paikoillaan, niin ne ovat varmin merkki. Itse en varmaan olisi löytänyt luolaa, jos tikkaita ei olisi ollut. Niin hyvässä piilossa se on. Onnea etsintään! Käyn sitten lukemassa postauksesi, luolaan liittyvät tarinat ovat kiinnostavia.

   Poista
 3. Tänään löysin tämän paikan hikisen retken päätteeksi. Julkaisen tarinan omassa blogissani Willimiehen jäljillä marras-joulukuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että luola nyt löytyi! Käyn sitten lukemassa tarinan blogistasi.

   Poista