1.5.2016

Pappilanniemen kevät


Tikka koputtaa puuta ja linnut laulavat. Aallot lyövät kallioihin ja vanhat puut narisevat toisiaan vasten. Ei uskoisi, että ollaan vain kivenheiton päässä suuresta tehtaasta. Lappeenrannan Pappilanniemi on keidas teollisuusympäristön vieressä.

Niemeen pääsee kääntymällä Kaukaan tehtaan risteyksestä vasemmalle Isännöitsijäntielle. Parkkipaikka löytyy niemeen saavuttaessa tien oikealta puolelta. Polkupyörän voi jättää polun alkupäähän opastaulun viereen. Matkaa Lappeenrannan keskustasta tulee vain kolmisen kilometriä, joten suosittelen pyöräilyä.

Sinivuokot.

Sinivuokot.

Pappilanniemessä vallitsee lehtokasvillisuus ja rikas kasvilajisto. Niemi on upeimmillaan keväällä sinivuokkojen aikaan! Niitä on runsain mitoin ympäri niemeä, parhaimmillaan jo ennen kuin Saimaa on edes kokonaan sula. Olen monena keväänä käynyt Pappilanniemessä juuri sinivuokkoaikaan ja tänäkin vuonna tein yhdistetyn pyöräily- ja kävelyretken sinivuokkoja ihastelemaan.

Sinivuokkojen lisäksi Pappilanniemessä voi bongata myös muita alkukevään kasveja. Aikainen kukkija näsiä kukkii jo ennen kuin sen lehdetkään ovat kunnolla puhjenneet. Näsiää kutsutaan myös riidenmarjaksi ja se on erittäin myrkyllinen.

Näsiä.
Jo ennen violetinsinistä ja vaaleanpunaista Pappilanniemessä näkyy keltaista. Leskenlehdet ovat kuin pieniä aurinkoja lumen alta paljastuneessa ruskeanharmaassa maassa. Niemessä liihottelevat sitruunaperhoset ovat toinen keltainen väripilkku ja varma kevään merkki.

Leskenlehdet.

Sitruunaperhonen.

Pappilanniemi on kasvibongareiden lisäksi myös lintubongareiden käyntikohde. Niemi on linnustoltaan monipuolinen ja keväinen viserryskonsertti on korviahuumaava. Ympäri niemeä on paljon linnunpönttöjä, joiden elämää seuraamalla vierähtää tovi jos toinenkin. Olen nähnyt niemessä myös ketun, mutta se oli vikkelämpi kuin kamerani.

Alueella voi nähdä jääkauden jälkiä. Niemen rantojen sileät kalliot ovat jääkauden muovaamia ja aurinkoisella säällä ne suorastaan imevät lämpöä itseensä. Kallioilta voi ihailla sinistä Saimaata.

Jäiden lähtö Pappilanniemessä.


Pappilanniemen ympäri kulkee sekä leveä kuntopolku että rantoja myötäilevä metsäpolku. Polulla on mittaa vajaat pari kilometriä. Pururata soveltuu paremmin juoksemiseen ja maastopyöräilyyn ja metsäpolku luonnontarkkailuun.

Huomautus! Pappilanniemessä käynnin jälkeen on syytä tehdä huolellinen punkkitarkastus, sillä alueen punkkien on todettu levittävän puutiaisaivokuumetta ja borrelioosia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti