21.5.2017

Kirsikankukkia Lappeenrannan arboretumissa


Yksi upeimmista kevään merkeistä on kirsikkapuiden kukinta. Se kestää vain noin viikon verran, joten kukinta-aikaan puita kannattaa ihailla koko vuoden edestä. Onneksi kukkaloistoa voi tallentaa myös valokuviin! Tämän postauksen kuvat otin Lappeenrannan arboretumissa.


Lappeenrannan arboretum eli puulajipuisto sijaitsee Valtakadun varrella keskustasta itään. Puistossa on noin 130 puu- ja pensaslajia, joista suosikkejani ovat kirsikkapuut. Kirsikoita on kolmea lajia: hapan-, pilvi- ja rusokirsikkaa. Itse en eri kirsikkalajikkeita erota, kaikki ne näyttävät kukkiessaan yhtä kauniilta!


Kirsikan kukinta-aika vaihtelee kevään säästä riippuen parilla viikolla. Tänä vuonna kukinta alkoi myöhään kylmän sään vuoksi, mutta heti lämpötilan noustua kukat alkoivat kasvaa lähes silmissä.Japanissa kirsikkapuiden kukinta on suuri kansanjuhla. Kukinnan aikaan japanilaiset viettävät hanamia, joka tarkoittaa sanatarkasti kukkien katselemista. Silloin ihmiset lähtevät puistoihin piknikeille syömään eväitä ja viettämään aikaa yhdessä. Keskeisin asia on kuitenkin kirsikankukkien katseleminen.


Joissakin idän uskonnoissa kirsikankukka symboloi katoavaisuutta. Sen ymmärtää hyvin, sillä täysi kukinta kestää vain lyhyen aikaa. Japanissa on sananlasku, joka kuvaa katoavaisuutta osuvasti:

"Ihaile kirsikkapuun kukkia nyt, myrskytuuli saattaa tempaista ne yön aikana mukaansa."


Suomessa suurin kirsikkapuiden keskittymä on Roihuvuoressa Helsingissä. Roihuvuoren kirsikkapuistossa kasvaa yli 200 kirsikkapuuta! Puistossa vietetään joka kevät kukinnan aikaan hanamia.


Jos aikoo vielä tänä vuonna nähdä kirsikoiden täyden kukinnan tai viettää omaa hanamia, kannattaa pitää jo kiirettä. Kukat saattavat tosiaan vaikka seuraavassa tuulessa pudota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti