2.8.2017

Huuhanranta


Ruokolahdelta löytyy yksi Saimaan pisimmistä hiekkarannoista. Toisen Salpausselän etelärinteellä sijaitseva Huuhanranta on puolitoista kilometriä pitkä ja sen ranta on matalan hiekkapohjansa ansiosta ihanteellinen kahlailuun. Huuhanrantaan pääsee kääntymällä Puumalantieltä Utulan ja Kyläniemen suuntaan. Lähin osoite on Kietäväläntie 257-365, Ruokolahti.


Aurinko paistoi lämmintä päivää enteillen kun ajoimme elokuisena aamupäivänä Huuhan hiekkoja ihmettelemään. Jätimme auton pysäköintialueelle ja kävelimme alas rantaan. Rannassa näkyi vain pari asuntoautoa ja yksi vene sekä muutama uimari, joten ruuhkaa ei vielä ollut.


Eteemme avautuva maisema teki heti vaikutuksen: mäntymetsikön takana välkehti sininen Saimaa ja suuri Huuhanselkä. Saimaa löi rantaan aaltojaan ja kengät lähtivät jalasta alta aikayksikön. Hiekka tuntui varpaissa lämpimältä ja vesi parikymmentäasteiselta.


Rannalla on monia tulipaikkoja, joten oli melkein vaikeuksia valita mille niistä asettuisimme eväinemme. Tulipaikkojen lisäksi rannan puolivälistä löytyy nuotiokatos, joka sekin oli vapaana. Polttopuille on oma katoksensa.
Kävelimme rannan päästä päähän, sillä rannan lännenpuoleisessa päässä on erikoinen nähtävyys: paahteinen paisterinneympäristö, jossa seurataan hyönteislajistoa. Rinne on todella jyrkkä, mutta sitä pitkin kulkee polku ylös. Rinteessä kasvaa muun muassa maitohorsmaa, jäkälää ja vadelmaa.Ylhäälle kiipeäminen kannattaa, sillä maisemat ovat upeat! Saimaan saaria ja luotoja sekä sinistä aavaa silmänkantamattomiin... Jonnekin tuonne Saimaan sineen upposi muuten vuonna 1923 höyrylaiva Kaleva, jota ei vieläkään ole löydetty.


Rinteen päältä pääsee ihailemaan Huuhanrantaa aitiopaikalta, sillä hiekkaranta näkyy ylhäältä katsottuna kokonaisuudessaan vasemmalla. Rinteen päällä on nuotiopaikka ja sauna, jotka ovat varjoliitäjien käytössä. Jyrkkä rinne ja suuri järvenselkä tasaisine tuulineen ovat varjoliitäjille ihanteellinen ympäristö.


Saimaa näytti taas yhden parhaista puolistaan ja rannoistaan. Kun iltapäivällä lähdimme ajamaan Huuhanrannalta pois, mieleeni tuli aforismi, jonka mukaan päivän päätteeksi jalkojen tulisi olla likaiset, hiusten sekaiset ja silmien sädehtivät! Retkeillessä jos missä tämä toteutuu!6 kommenttia:

 1. Upeita kuvia ja maisemia, tuonne on joskus päästävä! :)

  VastaaPoista
 2. Vau mikä ranta! Eipä uskoisi Suomestakin löytyvän melkein kilometritolkulla hiekkarantaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimänä kesäpäivänä on ihan kuin etelässä olisi. :)

   Poista
 3. Taas löysitte upean paikan. Kiitos, kun kerroit siitä meille lukijoillesi. Utulan tiedän ja olen käynytkin siellä, mutta tämä helmi, Huuha on vielä löytämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Utulan kylästä on lyhyt matka Huuhanrantaan. :)

   Poista