23.1.2024

Pullikainen - laguunisaari Suur-Saimaalla

Pullikaisen suojainen laguuni

Pullikainen on Suur-Saimaan Kaidonselällä sijaitseva laguuninmallinen saari, jonka sisälahden länsipuolella on suojainen retkisatama. Olemme käyneet Pullikaisessa yhdessä kaksi kertaa ja ihastuin oitis saaren laguuniin. Vaikka saaren ympärillä olisi vaahtopäiset aallot, sisäpoukamassa on tyyntä. Laguuniin pääsee suurellakin veneellä, mutta sisääntuloväylä on kapea, joten tarkkana täytyy olla ja seurata väyläviittoja. Purjeveneiden tulee huomioida, että matalan veden aikaan veden syvyys sisääntuloväylällä voi olla alle 1,5 metriä. Melojien on kätevintä rantautua saaren länsipuolella olevalle matalalle hiekkarannalle Hiidenhiekalle.

Matkalla Pullikaiseen

Pullikaisen nuotiokatos

Letunpaistotulet nuotiokatoksessa

Pullikaisen retkisatama

Näkymä veneestä

Lisäevästä lettujen kaveriksi Pullikaisen metsistä

Pullikaiseen saapuessa oli jännän mystinen tunnelma, sillä hyvät purjehdustuulet vaihtuivat saaren sisäänmenoväylällä tyyneen hiljaisuuteen ja laguunin suulla puissa istuvat lokit aivan kuin vartioivat keitä saareen tulee. Ne seurasivat katseellaan venettämme sen lipuessa hiljaista vauhtia laguuniin. Korppien äänet kauempaa vahvistivat salaperäistä tunnelmaa. Saaren hiekkarannan nimi Hiidenhiekka viittaakin mystiseen, jopa pyhään paikkaan, sillä sana hiisi tarkoittaa itämerensuomalaisten kansojen alkuperäisuskonnon pyhänä pitämää paikkaa. Voin hyvin uskoa, että Pullikainen on ollut sellainen.

Pullikaisen laguunin tyyneyttä

Pullikaisen harjumaisemaa

Kaidonselän aaltoja

Pullikaisen retkisatama

Kesäpäivän vermeet

Pullikaisessa ollessamme kiersimme saaren polkuja ja kiipesimme korkealle harjun päälle sekä uimme Hiidenhiekan rannalla, josta osa kuuluu virkistysalueeseen. Loppukesän reissulla löysimme rantapolkua tallatessa pannullisen kantarelleja lisäevääksi. Iltaisin teimme nuotiokatokseen tulet ja paistoimme lettuja iltapalaksi. Löytyipä saaresta lettujen kaveriksi mustikoitakin. Saaressa oli ylipäätään niin rauhallinen tunnelma, että siellä ikään kuin siirtyi saaren omaan aikaan eikä kelloa muistanut edes vilkaista. 

Auringonlaskun värejä Pullikaisessa

Illan tunnelmaa Pullikaisessa
 
Pullikainen tulee varmasti olemaan yksi veneilyretkiemme vakiokohteista, sillä se on erikoisen kaunis paikka korkeuseroineen. Harjun päältä laguunin pohjaan on hurja korkeusero! Testasimme syvyyttä veneen ankkurilla. Retkisataman laiturissa veneestä voi huoletta hypätä uimaan, sillä vettä riittää! Saaren länsipuolella oleva matala hiekkaranta taas on ihanteellinen rannalla loikoiluun ja ilta-auringon ihailuun. 

Hiidenhiekan rantaa

Lisäevästä Pullikaisen metsistä

Saaressa on muutamia kesämökkejä, joiden rauhaa tulee muistaa kunnioittaa, sillä koko saari ei kuulu virkistysalueeseen vaan Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö omistaa noin kuuden hehtaarin alueen saaren läntisellä osalla. 

 

1 kommentti:

  1. Kiitos postauksesta Paula. Hurmaavia kuvia taas kerran. Reissunne jatkuvat noissakin maisemissa talven mentyä.

    VastaaPoista