28.5.2018

Kauskilan Kappelinmäki


Ennen Lappeenrannan kaupungin syntymistä Kauskilan kylä oli koko pitäjän keskeinen paikka. Kauskilan Kappelinmäen vierestä kulki Hämeenlinnan-Viipurin maantie ja Kappelinmäellä oli alueen ensimmäinen kirkko. Kirkon lisäksi paikalla sijaitsi kalmisto, ja siellä arvioidaan olleen jopa tuhat hautaa.


Kappelinmäki sijaitsee Kauskilantien ja Vaalimaantien välisessä kuusimetsässä noin kymmenen kilometriä Lappeenrannasta Simolaan päin. Kauskilantieltä on opaste paikalle, mutta paikan huomaa muutenkin helposti, sillä se on aivan tien vieressä. 

Opasteessa kerrotaan Kappelinmäen historiasta ja siellä tehdyistä arkeologisista kaivauksista. Paikalta on löydetty muun muassa kirkon perustuksia, luita ja ristiretkiaikaisia esineitä. On selvitetty, että alue toimi hautausmaana 1100-luvulta lähtien noin 500 vuoden ajan!


Kappelinmäen keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon paikalla on nyt graniitista tehdyt risti ja alttari. Paikka oli kirkollisen elämän keskus 1500-luvulle asti, kunnes asutus alkoi keskittyä Lappeenrannan linnoitukseen ja myös kirkko siirtyi sinne. Linnoituksen Pyhän Laurin kirkko paloi maan tasalle 1700-luvun lopulla, ja enää sen paikalla on muistomerkki ja talvisin lumikirkko.Historiasta kiinnostuneille Kappelinmäki on hyvä pyöräilyretken kohde. Paikka itsessään on pieni, joten sinne pyöräily tekee käynnistä retken. Alue on rauhoitettu muinaismuistolain nojalla, mikä tarkoittaa, ettei siellä saa kaivaa tai muutenkaan muuttaa tai vahingoittaa ympäristöä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti