13.5.2018

Kesä tuli toukokuussa


Kesä yllätti saapumalla tänä vuonna jo toukokuussa. Aurinkoa ja lämpöä on riittänyt jo viikon verran, joista viimeisimmät päivät jopa hellettä! Normaalia lämpimämmän sään ennustetaan lisäksi jatkuvan vielä useita päiviä. 

Vielä huhtikuun lopussa kevät tuntui etenevän hitaasti, mutta nyt toukokuun tuoman lämmön myötä luonnossa kaikki on suorastaan räjähtänyt kasvuun. Kirsikkapuut ja muut kevätkukat aloittivat kukinnan parissa päivässä.Helatorstain tuoma neljän päivän vapaa osui onneksi tähän parhaimpaan hellesäähän. Sen ansiosta nämä kesäiset päivät on voitu viettää nauttien auringosta ja harvinaisesta lämmöstä. Sininen Saimaa on houkutellut veden ääreen joka päivä: uimaan, souturetkelle saareen ja rantareiteille pyöräilemään.Talviturkki lähti heti helatorstaina 10.5.! Silloin järvivesi oli arviolta noin kymmenenasteista. Sen jälkeen vesi onkin lämmennyt vauhdilla, sillä tänään arvelisin sen olleen jo viisitoista-asteista. En muista, että vuosikausiin olisin tarennut uimaan näin paljon jo toukokuussa.Pyöräillessäkin Saimaa-maisemat houkuttelivat rantaa myötäileville reiteille. Korkealla Luukkaansalmen sillalla oli pysähdyttävä pitämään näköala- ja juomatauko. Pyöräkuvassa maisemaa Laihianselän suuntaan.


Yhdellä retkellämme bongasimme Etelä-Karjalan maakuntakukkia eli harvinaisia kangasvuokkoja. Ne ovat uhanalaisia, joten en uskalla paljastaa tarkkaa kasvupaikkaa. Herkällä kauneudellaan ne ovat yksi ihanimmista kevään merkeistä - silloin kun niitä onnistuu näkemään. Ne kasvavat erityisesti Salpausselkien harjuilla.Tässä säässä neljän päivän vapaa oli kuin mini-etelänloma. Niin harvinaiselta tämä toukokuisessa Suomessa tuntuu. Toivotaan, että aurinkoa ja hellettä riittää myös kesä-, heinä- ja elokuulle. 

2 kommenttia:

  1. Kauniita, herkkiä kevätkesän kuvia. Miten mieluisaa niitä oli ja on katsella!

    VastaaPoista
  2. Hienoja kuvia täällä. <3 Blogissani luontokuvaajaa kiinnostava arvonta, tule mukaan! http://paleredrose.blogspot.fi/2018/05/kirjaesittely-ja-arvonta.html
    Terkuin Katja

    VastaaPoista