2.9.2018

Saimaan kanavan pyöräilyreitti


Saimaan kanava täytti elokuussa 50 vuotta. Sen kunniaksi kävimme ensimmäistä kertaa pyöräilemässä kanavan pyöräilyreitillä. Kanavaa myötäilee sen itäpuolella hiekkatie, joka on sekä kanavan huoltotie että pyöräilyreitti. Pyöräretken voi aloittaa esimerkiksi Mälkiän sululta, josta jatketaan Mustolan sululle vanhaa kanavauomaa seuraillen. Mustolan sulun jälkeen alkaa varsinainen kanavan hiekkatie.

Saimaan kanavan pyöräilyreitillä.
Vanhaa kanavaa Mustolassa.
Aluksi maisemassa näkyy Mustolan teollisuusalue valkoisine ja mustine "vuorineen". Se jälkeen maisema muuttuu kauniin metsäiseksi ja välillä vastarannalla näkyy myös komeita kallioita. Soskuan sulun jälkeen seuraava sulku on vasta Venäjän puolella.

Mustolan teollisuusaluetta.
Mustolan teollisuusaluetta.
Soskuan kohdalla vanhan kanavan päässä on metallikehikkoinen pyöreä vesiputous, josta vedet imeytyvät kohisten johonkin kuin maan nielaisemana. Todennäköisesti vesi johdetaan tämän kautta vanhasta kanavasta uuteen kanavaan. Erikoinen näky!

Soskuan "vesiputous".
Soskuan sulku.
Soskualta kanava jatkuu tasalevyisenä kohti Kansolaa. Kansolan kohdalla ei ole sulkua, vaan ainoastaan läppäsilta. Sillan jälkeen pyöräilyreitti jatkuu vanhan kanavan varressa. Melko pian vasemmalla näkyy kaunis vanha rullasilta.

Kansolan läppäsilta.
Kansolan rullasilta.
Rullasiltaa ei ylitetä, vaan jatketaan hiekkatietä vanhaa kanavaa seuraillen. Pian kanavaa seuraileva reitti vaihtuu yli neljä kilometriä pitkäksi pengertieksi, joka on mielestäni koko reitin kaunein osuus. Vettä näkyy molemmin puolin tietä koko matkan Suikin kapulalossille saakka. Aivan ihanat maisemat!

Saimaan kanavan pengertie.
Saimaan kanavan pengertie.
Pengertien päässä on pieni levähdyspaikka, jossa on pöytä ja nuotiopaikka. Rannassa on kätevä kapulalossi, jolla hilaudutaan lyhyt matka vastarannalle Suikkiin. Suikista alkaa reitin viimeinen osuus, joka päättyy Nuijamaalle.

Pyöräilyreitille kertyy matkaa noin 20 kilometriä yhteen suuntaan. Takaisin ajaa mielellään samaa reittiä hienojen maisemien takia, mutta jos haluaa vaihtelua, niin takaisin pääsee myös kyläteitä pitkin vaikka Konnunsuon kautta. Siinä tapauksessa reitille tulee kyllä reilusti lisämatkaa.

Kapulalossi Suikin rannassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti