4.8.2018

Saimaan kanava-saaristoristeily


Voitin keväällä Facebookin kilpailussa lipun Saimaa-risteilylle M/S Camillalla, kun arvasin oikein päivämäärän jolloin Saimaa vapautuu jäästä. Pitihän voitettu lippu sitten käyttää, vaikka olen käynyt aikaisemminkin risteilemässä samalla laivalla. Laiva tekee sekä Saimaan kanava- että kanava-saaristoristeilyjä.

M/S Camilla.
Valitsin kanava-saaristoristeilyn, sillä se on tunnin pidempi ja risteilee illalla. Hellepäivän päätteeksi oli mukava päästä vesille, vaikka ilma tuntui yhtä lämpimältä sielläkin. Laivan ollessa liikkeessä kävi sentään viilentävä ilmavirta. Aurinko porotti vielä täydeltä taivaalta, kun laiva starttasi Lappeenrannan satamasta kello kuudelta.

Laiva suuntasi aluksi Pappilanniemen ohitse kohti Luukkaansalmen siltaa. Ennen siltaa oikealle puolelle jää suuri Kaukaan tehdasalue. Luukkaansalmen silta teki vaikutuksen myös alapuolelta nähtynä - viimeksi ihailin maisemia sillan korkeimmalla kohdalla pyöräilyretken lomassa.

Kaukaan tehdas.
Luukkaansalmen silta.
Seuraavaksi laiva lipui Saimaan kanavaan. Kanavan ensimmäinen sulku on Mälkiässä, jonka läpi kanavaristeilyillä mennään. Ensin laiva ajetaan sulkuporttien väliin ja kiinnitetään köysillä. Sen jälkeen se alkaa laskeutua alaspäin vedenpinnan laskiessa. Kun kanavan vesi on alemman vedenpinnan tasolla, sulkuportit avataan. Sulun jälkeen laiva kiertää lenkin Mustolanlahdella ja kääntyy sen jälkeen takaisin sulkuun.

Saimaan kanavassa.
Mälkiän sulku.
Saimaan uutta ja vanhaa kanavaa.
Kanavan jälkeen laiva suuntasi Laihianselän kautta Saimaan saaristoon. Ohitimme muun muassa Lamposaaren ja Hirvisaaren. Hellesäästä johtuen kaikilla hiekkarannoilla ja useilla kallioilla sekä mökeillä näkyi ihmisiä nauttimassa upeasta kesäillasta. Laivassa oli esillä karttoja, joissa näkyi seilaamamme reitti.

Saimaan kanava-saaristoristeilyn reitti.
Saimaan kanavassa.
Laiva saapui takaisin satamaan kello yhdeksältä kun aurinko oli jo hiljalleen alkanut laskea. Kesäilta oli silti vielä epätavallisen lämmin. Suomen kesä ja sininen Saimaa olivat näyttäneet taas parhaita puoliaan - vaikka norppavesille asti emme risteilleetkään.

Saimaan saaristoa.
Ilta M/S Camillalla.


1 kommentti:

  1. Sinulla oli erittäin hyviä kuvia Saimaan kanavalta ja ne näyttivät jopa enemmän kuin itse olisin ollut (tai kun olin) samalla risteilyllä.

    VastaaPoista