15.10.2018

Intiaanikesä


Jos syksyllä kylmän jakson jälkeen tulee vielä kesäisen lämmintä, ilmiötä kutsutaan intiaanikesäksi. Tänä vuonna kaikkien aikojen hellekesän jälkeen saatiin vielä intiaanikesä! Korkeimmillaan lämpötila nousi Lappeenrannassa +19 asteeseen 14. lokakuuta. Kuka olisi uskonut, että saamme nauttia sekä aikaisin alkaneesta kesästä että lämpimästä syksystä!


Olemme yleensä laittaneet veneen talviteloille syyskuun lopussa. Nyt ei onneksi laitettu, sillä tarkenimme vesille vielä lokakuussakin. Aurinkoinen ja tyyni sää tuntui lähes kesäiseltä auringonlaskuun saakka. Sen jälkeen huomasi eron kesään - sää kylmeni tuntuvasti heti auringon laskettua.


Intiaanikesän ainoa huono puoli on, että se saattaa sekoittaa luonnossa kasvien ja eläinten vuodenaikarytmiä. Kasvit saattavat luulla kevään tulleen ja alkaa kasvattaa silmuja tai kukkia keskellä syksyä ja linnut eivät osaakaan lähteä muuttomatkalle etelään. Näillä joutsenilla ei näyttänyt olevan vielä kiirettä muuttomatkalle etelään.


Sääennusteiden mukaan sää alkaa viiletä jo parin päivän kuluttua, joten nautitaan vielä auringosta ja lämmöstä siihen asti. Onneksi syksyn värejä saadaan ihailla vielä vähän pitempään. Ulkoilu lehtien kahistessa jaloissa tai tassuissa on parasta syksyä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti