19.10.2018

Srd-vuorella Dubrovnikissa


Dubrovnikin vanhankaupungin vieressä kohoaa 415 metrin korkuinen Srd-vuori, jolta on huimaavan hienot näkymät alas kaupunkiin ja Adrianmerelle. Vuorelle pääsee joko kaapelihissillä tai kävellen siksak-polkua pitkin. Kaapelihissin lähtöpiste on helppo löytää kun vain seuraa minne vaijerit päätyvät.

Kaapelihissi Srd-vuorelle.
Kävimme Srd-vuorella Dubrovnikin reissullamme lokakuun alussa. Harkitsimme ensin vuorelle kävelyä polkua pitkin, mutta edellisenä päivänä tekemämme muurikierros ja muu vanhankaupungin portaiden tallaaminen tuntui jaloissa ja aurinko paistoi sen verran kuumasti, että hissin helppous vei voiton. Ostimme meno-paluuliput, jonotimme vartin verran ja astuimme hissiin. Hissimatka kesti vain muutaman minuutin, kunnes olimme jo vuorella.

Kaapelihissin asema ja näköalaravintola.
Maisemaa näköalaravintolasta.
Jos vanhankapungin muurilta oli upeat näköalat, niin Srd-vuorelta ne ovat, jos mahdollista, vieläkin upeammat! Alhaalla jalkojen juuressa näkyy koko kaupunki ja sen takana siintää Adrianmeren aava. Kaupungin edustalla erottuu vehreä Lokrum-saari. Näitä näkymiä kannattaa pysähtyä ihailemaan ajan kanssa, sillä näkyvyys on varmasti useita kymmeniä kilometrejä joka suuntaan!

Maisemaa Srd-vuorelta.
Maisemaa Srd-vuorelta.
Vuorelta löytyy ravintola, matkamuistomyymälä ja Kroatian itsenäisyyssodasta kertova museo. Kurkkasimme museoon ovelta, mutta ulkonaolo vei voiton. Vuorella on pieni puisto, josta avautuu näkymät myös takana kohoavaan vuoristoon. Jossain tuolla vuoriston takana on Bosnia ja Hertsegovina. 

Vuoristomaisemaa Bosnia ja Hertsegovinan suuntaan.
Vuorella on kaksi muistomerkkiä, joista suuri risti näkyy alas kaupunkiin asti. Vanhankaupungin lisäksi vuorelta näkyy Lapadin niemi kukkuloineen ja kaupungin satama, jossa pysähtyvät isot risteilyalukset.

Muistomerkki Srd-vuorella.
Muistomerkki Srd-vuorella.
Vuorella sai helposti kulumaan pari tuntia aikaa. Kuten muuallakin tässä kaupungissa, vesipullo kannattaa olla koko ajan mukana, varsinkin jos vuorelle kävelee. Voin lämpimästi suositella Srd-vuorella käyntiä Dubrovnikin reissulla, se on muurikierroksen ohella suorastaan "pakollinen" käyntikohde.
Lue myös: Dubrovnikin muurikierros

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti