14.5.2019

Risteillen Riikaan


Jos Tallinna ja Tukholma vaikuttavat jo liiankin tutuilta kaupungeilta, kannattaa vaihteeksi risteillä Riikaan. Riian risteilyjä tehdään vain muutama kesässä, ja ne ovat yleensä loppuunmyytyjä, joten on oltava ajoissa liikkeellä. Tänä vuonna ensimmäinen risteily Baltian Pariisiksikin kutsuttuun kaupunkiin oli sopivasti vappuna, ja olimme varanneet siihen liput jo alkuvuodesta. Kaupunki oli meille ennestään tuttu, sillä olimme käyneet siellä kerran talvella joulumarkkinoiden aikaan, mistä kirjoitin jutun Jouluinen Riika.

Aallonmurtaja ja veneitä Riianlahdella.
Silja Europa.
Katselimme Silja Europan kannella, kun se starttasi vappuaattona Itämerelle kohti Riikaa. Sää oli aurinkoinen ja meri kimmelsi sinisenä. Laiva oli koristeltu vappupalloin ja ensimmäisenä illan ohjelmassa oli ruokailu laivan buffet-ravintolassa. Ruokailun jälkeen laivan eri baareissa oli normaalia risteilyohjelmaa kuten karaokea, tanssimusiikkia ja esityksiä. Paras "ohjelmanumero" oli kuitenkin auringonlasku laivan aurinkokannelta nähtynä!

Silja Europan vapputunnelmaa.
Auringonlasku Itämerellä.
Vappupäivänä aamupalan jälkeen katselimme taas kannella kun laiva lipui Riianlahdelta Väinäjokeen ja kohti Riian satamaa. Aluksi näkyi metsäisiä rantoja, sitten teollisuusaluetta ja sen jälkeen Riian keskusta siltoineen ja tornitaloineen. Laiva saapui satamaan ennen puoltapäivää ja lähti paluumatkalle vasta illalla, joten aikaa Riiassa kiertelyyn oli noin seitsemän tuntia.

Laiva saapuu Latviaan.
Näkymä Riikaan laivan kannelta.
Maihin päästyämme suuntasimme ensimmäisenä Riian kuuluisille kauppahalleille ja niiden ympärillä olevalle valtavalle torille. Kauppahalleja on monta, esimerkiksi kasvikset, lihat ja kalat ovat omissa halleissaan. Torikojuissa oli tarjolla muun muassa keväkukkia edulliseen hintaan. Ostimme yhdestä kojusta mansikoita ja suuntasimme syömään niitä vanhaankaupunkiin, jossa olivat jo kaikki terassit avoinna ja muutenkin kesäinen tunnelma.

Torin kukkatarjontaa.
Vanhankaupungin värikkäitä rakennuksia.
Lopun päivää kiertelimme ristiin rastiin vanhaakaupunkia ja kävimme muun muassa Radisson Blu Hotel Latvijan ylimmässä kerroksessa sijaitsevassa kattobaarissa, josta on päätähuimaavat maisemat joka suuntaan Riikaa. Jos haluaa nähdä kaupunkia yläilmoista, hotellin kattobaari on siihen oiva paikka. Kaiken huipuksi ylös vie lasiseinäinen hissi, josta maisemia pääsee ihailemaan jo matkalla.

Näkymä Radisson Blu Hotel Latvijan kattobaarista.
Näkymä Radisson Blu Hotel Latvijan kattobaarista.
Vanhastakaupungista löytyvät Riian tunnetuimmat nähtävyydet kuten Vapauden muistomerkki, Kolmen veljeksen talo, Ortodoksinen Kristuksen syntymän katedraali ja Mustapäiden talo. Riika on kuuluisa myös puistoistaan, joissa kukkivat vappuna muun muassa tulppaanit ja kirsikkapuut. Aika kului vanhassakaupungissa kierrellessä nopeasti, ja reilu tunti ennen laivan lähtöä palasimme takaisin laivaan.

Vapauden muistomerkki.
Kolmen veljeksen talo.
Mustapäiden talo.
Tulppaaneita puistossa Riiassa.
Ortodoksinen Kristuksen syntymän katedraali.
Näkymä Riikaan laivan kannelta.
Laivan lähtiessä illalla paluumatkalle oli samaan aikaan illallinen laivan buffet-ravintolassa. Ilta kului taas risteilyohjelman parissa ja aamupalalle herätessämme olimme vielä merellä. Laiva saapui takaisin Helsinkiin vasta iltapäivällä, joten aamupalallakaan ei tarvinnut pitää kiirettä. Vaikka lentäen Riikaan pääsee nopeasti, pidin risteilystä enemmän kuin lentomatkasta seilaamisen kiireettömyyden vuoksi. Tällaiselle risteilylle lähtisin vaikka heti uudestaan! Toivottavasti näitä aletaan järjestää useamminkin kuin vain muutaman kerran kesässä.


2 kommenttia:

  1. Kiitos kesäisen Riian esittelystä. Olen käynyt siellä vain syksyllä, mutta kevätkesän vihreys olisi näemmä näkemisen arvoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuodenaika vaikuttaa tosiaan paljon. Jouluinen Riika oli aivan oma maailmansa ja nyt kesäinen taas omansa.

      Poista