1.3.2020

Salmenvuoren kalliomaalaus

Sisältää mainoslinkin. Se on merkitty tähdellä*.

Kuva: Kimmo Kauppi
Kalliomaalaukset ovat jo itsessään kiehtovia, ja kun ne lisäksi sijaitsevat usein erikoisessa tai jylhässä kalliossa, ovat ne kiinnostavia retkikohteita. Koska maalaukset on tehty pääosin veteen rajoittuviin kallioseinämiin, niihin pääsee tutustumaan kesällä vain vesitse ja talvella jäätä pitkin. Olemme aiempina vuosina käyneet hiihtämässä Ruusin Turasalon ja Kannuksen linnavuoren kalliomaalauksilla Pien-Saimaalla. Tänä vuonna "karkasimme" aurinkoisena karkauspäivänä retkiluistelemaan Salmenvuoren maalauksille Jängynjärvellä.


Ennen retkeä olin tutkinut Salmenvuoren maalausten paikat kirjasta Suomen kalliomaalaukset - Bongarin käsikirja*. Etukäteistutkimuksista oli hyötyä, sillä maalaukset ovat niin pahoin haalistuneet ja osittain jäkälän peitossa, että niitä olisi ollut vaikea löytää suuresta kallioseinämästä ilman tietoa niiden sijainnista. Siitäkin huolimatta yksi kirjassa mainituista maalauksista jäi löytämättä.

Maalauksia kannattaa lähteä paikantamaan kalliossa olevan veneenkiinnityskoukun ja sen yläpuolelle hakatun vuosiluvun luota. Kaiverruksen sivuilla on jäänteitä punaväristä, mutta varsinaiset tunnistetut maalaukset voi löytää vuosiluvun vasemmalla puolella olevan kalliosyvennyksen molemmilta puolilta sekä itse syvennyksestä. Kirjan mukaan alla olevissa kuvissa olevat maalaukset ovat esittäneet hirveä ja ihmistä.Maalausten lisäksi bongasimme kalliosta pitkiä jääpuikkoja! Jängynjärvi oli jäässä ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Lauha ja lumeton talvi oli muuttunut hetkeksi oikeaksi talveksi, sillä edellisenä päivänä satoi ohut kerros pakkaslunta. Jää oli sileää ja ihanteellista luisteluun. Tällainen jääliikunta on ollut tänä talvena harvinaista herkkua!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti