15.3.2018

Kannuksen linnavuori ja kalliomaalaus


Taipalsaarelta löytyy kolme linnavuorta: Kuivaketveleen, Ruusin Turasalon ja Kannuksen muinaislinnat. Tässä postauksessani kerron Kannuksen linnavuoresta, jonka seinämästä löytyy lisäksi esihistoriallinen kalliomaalaus. Kävimme katsomassa paikkaa jäältä käsin, sillä maalauksen voi nähdä vain järven suunnasta.


Kannuksen linnavuoren suuntaan pääsee ajamalla Vitsaintietä Kannuskylään. Linnavuori sijaitsee aivan rannassa keskellä asutusta ja kesämökkejä, joten paikan päälle löytäminen on vähän haasteellista. Me ratkaisimme asian kävelemällä suksien kanssa rantaan kauempana asutuksesta ja hiihtämällä vuoren luo jäätä pitkin. 

Linnavuori näyttää komealta järveltä katsottuna, sillä sen laki kohoaa yli 15 metriä Saimaan pintaa korkeammalle. Vedenpuoleinen kallioseinämä on jyrkkä, joten vuoren laelle päästäkseen on sinne kiivettävä sivusta mantereen puolelta. 


Kalliomaalaus näkyy selkeänä punertavana läikkänä kallion pinnassa nelisen metriä järvenpinnan yläpuolella. Wikipedian mukaan maalauksessa on hirvi ja ihmishahmoja, mutta ne erottuvat todella huonosti. Silti tieto siitä, että katsoo tuhansia vuosia sitten tehtyä maalausta, herättää kunnioitusta paikkaa kohtaan. Maalaus on tehty ilmeisesti veneestä käsin, joten Saimaan pinta on siihen aikaan ollut paljon nykyistä korkeammalla.


Kalliomaalauksen ihmettelyn jälkeen oli tietysti myös kiivettävä katsomaan miltä maisema näyttää vuoren laelta katsottuna. Ja  hienoltahan se näytti! Edessä näkyy jääaavaa, vasemmalla Rautsaari ja oikealla Niivansalmi. Voin kuvitella, miten upea maisema onkaan kesällä!
Linnavuorella kiipeilyn jälkeen hiihdimme vielä lenkin Vaikeiselällä. Maaliskuun aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja lämmitti jo aavistuksen keväisesti - parasta jäällähiihtoaikaa siis!1 kommentti:

  1. Esittelit taas yhden mielenkiintoisen kohteen, kiitos siitä. Olette todella paljon liikkeellä tutkimassa ja ihmettelemässä. Kiva, että kerrotte meille muille löydöistänne.

    VastaaPoista