12.2.2021

Valkeisaaren kalliomaalaus ja kivikasvot

 

Valkeisaaren Lampuvuori.

Pien-Saimaalla sijaitseva Valkeisaari on kiehtonut minua siitä lähtien, kun ensimmäisen kerran luin siitä. Saaren korkeassa kalliossa on nimittäin sekä kalliomaalauksia että antropomorfisia piirteitä eli ihmiskasvojen muotoja. Kallio on nimeltään Lampuvuori, ja sen edustalla olevaa tasaista kiveä on arkeologisten tutkimusten perusteella käytetty uhripaikkana. Tasainen uhrikivi on kahden ihmiskasvoisen kallion edustalla, joten pidän hyvin mahdollisena, että kivikauden ihmiset ovat uhranneet näille tuimailmeisille kallion hengille. Harmaassa kalliossa oleva kasvojen karikatyyri näyttää lisäksi puivan vasenta nyrkkiään!

Valkeisaaren kivikasvo.

Valkeisaaren toinen kivikasvo.

Kalliomaalaukset sijatsevat kahdessa kohdassa kaukana toisistaan. Ensimmäinen maalaus on kallion edestä katsottuna vasemmalla, ylemmällä kallioterassilla. Alhaalta päin katsoessa  maalauksen vieressä olevan kallion muodoista erottuu linnun päätä muistuttava hahmo, jossa on silmäkuopat ja nokka. Maalaus on lintumaisen kallion oikealla puolella. Käydessämme paikalla löysin tämän lintumaisen kallion, mutta ensimmäisen maalauksen paikka jäi silti epäselväksi.

Lintumainen kallio kalliomaalauksen vieressä.

Toinen maalaus on alhaalla kalliokasvojen valvovan katseen alla. Se erottuu punertavasta tasaisesta kalliopinnasta selkeinä punaisina läikkinä, joista hahmottuu ainakin kaksi kämmentä muistuttavaa jälkeä. Maalauksen alla on vaakatasossa oleva kivi, jonka edestä on arkeologisissa kaivauksissa löydetty nokista maata, saviastian jäännöksiä ja piitä, jotka viittaavat kivipöydän käyttämiseen uhripaikkana. 

Valkeisaaren kalliomaalaus.

Valkeisaaren kivipöytä.

Menimme Valkeisaareen Mielakanrannasta käsin hiihtämällä. Matkaa Mielakanrannan laiturilta kertyi vajaa pari kilometriä, joten kalliomaalausten bongausreissusta tuli samalla pieni talvinen retki. Kivipöydän, kalliomaalausten ja kivikasvojen lisäksi Lampuvuoren rantakalliosta löytyi valuvan veden muodostama upea jääputous! Talvisia Pien-Saimaan maisemia parhaimmillaan!


2 kommenttia:

  1. Kiehtova paikka, kiitos sen esittelystä. Nämä mahdolliset palvontapaikat muistuttavat aina esi-isiemme luontoyhteydestä, ja luonnon merkityksestä koko elämälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muistuttavat. Näissä on jotain taianomaista.

      Poista