14.6.2021

Kirjaesittelyssä Suomessa selviytymisen historiaa

Sisältää mainoslinkin. Se on merkitty tähdellä*.

Mikä olisikaan sopivampaa luettavaa askeettisissa mökkiolosuhteissa kuin kirja Suomessa selviytymisen historiaa*? Kirja kertoo Suomessa selviytymisestä kivikaudelta keskiajalle ja aina 1900-luvun puolelle. Teoksessa valotetaan miten entisajan suomalaiset pärjäsivät ilman sähköä, vesijohtoja, autoja, internetiä ja monia muita nykypäivän suomalaisille itsestään selviä asioita. Ankarissa oloissa selviytymisessä vaadittavat tiedot ja taidot opittiin edellispolvilta, sillä ratkaisuja ongelmiin ei todellakaan voinut googlettaa.

Kirja Suomessa selviytymisen historiaa

Otin kirjan mökille mukaan kesälukemiseksi, ja se sopikin hyvin satavuotiaassa hirsituvassa luettavaksi, sillä siellä moni asia muistuttaa kirjassa kuvatuista ajoista. Vesi haetaan lähdekaivosta, lämmitykseen tarvittavat puut kaadetaan omasta metsästä ja ulkorakennuksista löytyy muinaisia tarvekaluja kuten pyykkilauta, maitokärryt, hevosreki ja heinäseipäitä. Vaikka suurinpiirtein tiedän millaista isovanhempieni arki tällä pientilalla oli, kirjasta löytyi silti monia uusia asioita sen tyyppisissä oloissa elämisestä. Mitä kauemmaksi historiassa kirjassa mennään, sitä uskomattomammalta tuntuu muinaisten suomalaisten sinnikkyys ja selviytyminen karuissa oloissa.

Kirjan luvut on jaettu eri aiheiden mukaan, kuten lämpö ja suoja, ruoka ja juoma, tekniikka, työ ja toimeentulo, terveys ja hyvinvointi jne. Kiinnostavin luku oli mielestäni ruoka ja juoma, sillä siinä sai todella hämmästellä millainen työ pelkkä ruoan saaminen pöytään oli. Muinaisina aikoina ei nimittäin pohdittu mitä tänään syötäisiin, vaan sitä onko mitään syötävää. Eräskin kirjassa mainittu yleinen ruoka oli perunoita ja silakansuolavettä! Myös juotava mämmi, penkkivelli ja jäkälä-lanttupuuro kuulostavat vähintäänkin mielenkiintoisilta. Toisaalta taas sitten se vähäinen ruoka mitä oli, oli puhdasta lähi- ja luomuruokaa ja juomavesi kemikaalitonta.

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneet Suomen historiasta, selviytymistaidoista tai viime vuosisadan alkupuolen elämästä. Nykymaailmassa tekee välillä hyvää pohtia millaisia selviytymistaitojen ammattilaisia esivanhempamme ovatkaan olleet. Sen jälkeen näkee monet nykyajan ongelmat ja tosi-tv:n "selviytymis"kisat uudesta näkökulmasta. Lisäksi kirja herättää pohtimaan miten riippuvainen nykymaailma onkaan sähköstä. Jos esimerkiksi aurinkomyrsky katkaisisi sähköt maapallolta pidemmäksi aikaa, monissa asioissa pitäisi palata entisajan toimintatapoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti