Alkukesästä ei välttämättä tarvitse ostaa vihreitä vihanneksia kaupasta, jos hyödyntää luonnon omia villivihanneksia. Kirjoitin aiemmin siitä, kuinka maitohorsma on Pohjolan oma parsa, ja nyt maisteluvuorossa ovat voikukannuput, jotka ovat kuin Pohjolan oma kapris! Voikukka kelpaa syötäväksi vaikka lehtineen ja kukkineen, mutta maukkain osa ovat avautumattomat, napakasti nupussa olevat kukinnot.
Voikukannuput tulee kerätä puhtaalta paikalta, poistaa varret ja huuhtaista, jonka jälkeen niistä voi valmistaa kasvilisukkeen esimerkiksi paistamalla voissa tai höyryttämällä. Nuput sopivat hyvin vaikka paistetun kalan lisukkeeksi, vihanneskeiton joukkoon tai pizzan päälle kapriksen tavoin. Etikkaliemeen säilömällä niistä voi tehdä pikkelsiä tai "kaprissäilykkeen". Itse olen paistanut nuppuja voissa valkosipulin kera lisukkeeksi erilaisille kesäruoille. Mahtavaa lähiruokaa!
Aarre -lehdestä löytyy hyvä ohje voikukannuppusäilykkeen tekoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti