17.4.2016

Lammassaaren luontopolku


Lammassaaressa Imatralla kiertää vajaan neljän kilometrin mittainen luontopolku. Polku lähtee saareen tuovan pengertien päästä vasemmalle myötäpäivään saarta ja se on merkitty puihin valkoisin maalimerkein. Puolet matkasta polku mukailee rantaa, joten näköalat Saimaalle ovat upeat. 

Lammassaaren luontopolulla.

Viitta luontopolulle.
Polku kiertää ensin saaren eteläosan, jonka niemen kärjessä on kivikaudella ollut asutusta. Opastauluissa kerrotaan kivikautisesta asutuksesta. Rantapolulla tallatessa ymmärtää hyvin miksi kivikauden asukkaat ovat asettuneet Lammassaaren rannoille asumaan. Suojaisa aurinkoinen hiekkaranta kalavesien äärellä ja riistametsien lähellä on ollut sijainniltaan ihanteellinen. Ehkä siksi vielä nykypäivän ihmisilläkin on geeneissä kaipuu rannoille veden äärelle... Tänäänkin saaressa oli paljon ulkoilijoita.

Lammassaaren rantaa.
Saaren eteläosasta polku jatkuu länsirantaa pitkin kodalle. Kodan luona rannassa on kaksi nuotiopaikkaa penkkeineen. Tulipaikkoja on muutama myös muualla saaressa. Tulen saa tehdä vain näille rakennetuille nuotiopaikoille.

Lammassaaren kota.

Lammassaaren luontopolulla.

Kodan jälkeen luontopolku kääntyy ylemmäs saaren keskiosiin. Merkitty luontopolku ei siis kierrä koko saarta rantoja myöten, vaan se on ohjattu puolenvälin paikkeilta keskemmälle saarta ilmeisesti monipuolisemman maaston vuoksi. Siellä on muutama jyrkempi nousu, mutta reitti on mielestäni silti helppokulkuinen. Polku kulkee harjulla mäntymetsässä ja sen varrella näkyy jääkauden luomia suppia. Harjuilta polku päätyy takaisin lähtöpisteeseen. 

Seuraavalla kerralla taidan kauniista harjumaisemista huolimatta kiertää saaren kokonaan rantaa myöten, sillä Saimaa-näkymää ei mikään voita. Rannoilla voi nähdä myös vesilintuja, joita tänään huhtikuisena sunnuntaina edustivat sorsat ja lokit.

Lammassaaren rantaa.

Sorsapariskunta.

Lammassaari sopii täydellisesti sunnuntailenkiksi hyvän sijaintinsa ja hienojen maisemiensa ansiosta. Luontopolun lisäksi saaressa on pururata, joka soveltuu hyvin juoksemiseen. Maastopyöräilijöille ja veden äärellä viihtyville rantapolku on oivallinen reitti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti