18.4.2016

Imatran kylpylän luontopolku


Imatran kylpylän luontopolku lähtee kylpylän parkkipaikan reunasta koilliseen Saimaan rantaa myötäillen. Kylpylälle pääsee osoitteella Purjekuja 2, Imatra. Kylpylän vastaanotosta voi hakea luontopolun esitteen, jossa on polun kartta sekä tietoja alueen kasveista ja eläimistä. 

Polun pituus on  vähän yli neljä kilometriä. Reitin varrella on Saimaan rantamaisemaa, hiekkarantaa, vanhoja venevajoja ja metsää. Minua tällä reitillä viehättivät erityisesti vanhat venevajat, joita ei tavallisesti sisämaassa paljon näe. Nämäkin vajat ovat uhanalaisia, sillä niiden sanotaan rumentavan rantamaisemaa... Kunnostus tekisi niille ihmeitä.

Imatran kylpylän luontopolun maisemaa.

Luontopolku seurailee rantaa Lempukan hiekkarannan ja Hossukan kautta Malonsalmeen saakka, josta palataan takaisin hieman eri reittiä. Polun numeroidut rastipisteet helpottavat reitin seuraamista. Puissa on sekä valkoisia että sinisiä maalimerkkejä, joista valkoiset ovat luontopolun merkkejä. Rannassa kulkee yksi osuus myös Euroopan E10-kaukovaellusreitistä, joka on merkitty sinisillä merkeillä.

Imatran kylpylän luontopolulla.

Aurinkoisena kevätpäivänä polulla oli nautinto kävellä ja seurata luonnon heräämistä kevääseen. Saimaa oli juuri vapautumassa jäästä ja linnut lauloivat jo innokkaasti. Muurahaiskeoissa ei vielä näkynyt liikettä.

Muurahaiskeko.

Imatran kylpylän luontopolulla.

Polun rantaa myötäilevä menomatka oli mielestäni parempi kuin hieman kauempana rannasta kulkeva paluumatka. Toisaalta paluu sujui joutuisammin kun ei tarvinnut vähän väliä pysähtyä kuvaamaan venevajoja, hih.

Lempukan hiekkarannalla on pitkä laituri, josta on varmasti kesällä hyvä mennä uimaan. Muutenkin ranta vaikutti suojaisalta ja siistiltä. Saimaa näytti taas parhaita puoliaan taivaan sinen heijastuessa sulan veden kohdista.

Lempukan rannan laituri.

Vanhoja venevajoja.

Kaiken kaikkiaan pidin tästä reitistä paljon ja tämä tulee varmasti kierrettyä uudestaankin. Silloin samalle kerralle voisi yhdistää myös Lammassaaren luontopolun, jolle on yhteys tältä reitiltä. Lähellä sijaitsee myös Malonsaari, jonka kiertäminen toisi muutaman kilometrin lisää. 

Imatran kylpylän luontopolun maisemaa.Luontopolun maisemiin Lempukan ja Hossukan väliselle virkistysalueelle on suunnitteilla uuden asuinalueen rakentaminen. Imatran kaupungin omistama varttunut metsä joutuisi väistymään satojen tai jopa tuhannen asukkaan tieltä. Mahdollinen tuleva asuinalue on ristitty Maisemarannaksi ihan aiheesta, sillä sen verran upeat näkymät Saimaa tarjoaa. On ymmärrettävää, että ihmiset haluavat asua veden äärellä, mutta silti suuren metsäalueen katoaminen säälittää. Toivottavasti rantaan jätetään edes leveä metsäkaistale ja rantapolku paikoilleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti