2.4.2016

Kuusenkerkkäsiirappi


Kevät saapuu ja sen myötä kuuset kasvattavat heleänvihreitä vuosikasvaimia eli kuusenkerkkiä. Kerkissä on paljon hivenaineita, antioksidantteja ja vitamiineja. Ne sopivat syötäviksi sellaisenaan tai niistä voi tehdä maistuvaa kuusenkerkkäsiirappia. Siirappia voi käyttää hunajan tapaan ja sen sanotaan käyvän myös yskänlääkkeestä.

Kuusenkerkkäsiirappia.

Kuusenkerkät tulee poimia noin parisenttisinä ja vaaleanvihreinä ennen kuin ne muuttuvat tummemmiksi. Niiden poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Jo yhdestä kuusesta saa suuren määrän kerkkiä. Kuusenkerkkäsiirapin teko on mukavaa kevätpuuhaa vaikka mökillä.

Kuusenkerkät kattilassa.

Kuusenkerkkäsiirapin ainekset

1 l kuusenkerkkiä
2 l vettä 
4 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria

Litra kerkkiä liotetaan vedessä yön yli. Seuraavana päivänä vesi kaadetaan pois ja kerkät laitetaan kattilaan. Kattilaan lisätään pari litraa vettä ja kerkkiä keitetään miedolla lämmöllä reilun tunnin ajan. Sen jälkeen kerkät siivilöidään ja keitinvesi otetaan talteen. 

Litra keitinvettä laitetaan kattilaan ja joukkoon lisätään sokeri ja vaniljasokeri. Seosta keitellään tunnista kahteen kunnes se muuttuu tumman siirappimaiseksi. Kun siirappi on tahmean venyvää, se on valmista! Siirappi kannattaa säilöä pieniin lasipurkkeihin ja säilyttää jääkapissa.

Kuusenkerkkäsiirappi sopii jälkiruokakastikkeeksi esimerkiksi jäätelölle, letuille tai vohveleille! Se sopii myös juures-, riista- ja pataruokien mausteeksi.


Kuusenkerkät tuloillaan.

Joskus ei tarvitse odottaa edes kevääseen asti saadakseen kuusenkerkkiä. Joulukuusi voi nimittäin innostua kasvattamaan kerkkiä tammikuussa! Meillä joulukuusi on jo parina vuonna intoutunut kasvuun. Alla olevassa kuvassa on kuusemme joulun jälkeinen kerkkäsato.

Joulukuusesta kerätyt kerkät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti