1.6.2016

Muukonsaari


Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö järjesti toukokuun lopussa Muukonsaari-päivän, jossa halukkailla oli mahdollisuus päästä tutustumaan Muukonsaareen ja siellä olevaan retkikeskukseen. Säätiön väki vei retkeilijöitä Muukonsalmen yli veneellä saareen. Kävimme saaressa ensimmäistä kertaa ja kävelimme sen läpi pohjoiskärjessä olevaan retkikeskukseen.

Muukonsaari sijaitsee lähellä Joutsenon satamaa, Pöyhiänniemen edustalla. Niemestä on Muukonsaareen matkaa alle sata metriä, mutta sinne ei sulan veden aikaan pääse kuin veneellä välissä olevan Muukonsalmen vuoksi. Saari on kooltaan satoja hehtaareja ja sen luonto on monipuolista ja rikasta. Saaren pohjoispäässä on luonnonsuojelualue. 
Muukonsaaressa kulkee merkitty luontopolku saaren pohjoisosan suojelualueella, retkikeskuksen vieressä. Polku on vain kilometrin mittainen, mutta maisemiltaan upea: rantakallioilta voi ihailla Suur-Saimaata ja kulkea sen jälkeen rehevässä lehdossa lehmusten ja pähkinäpensaiden katveessa. Muualla saaressa ei varsinaisia polkuja ole.

Muukonsaaren maisemaa Saimaalle.

Muukonsaaren lehtomaisemaa.
Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö suunnittelee Muukonsaareen sen läpi kulkevaa luontopolkua, mutta suunnitelman toteutuminen ei ole mitenkään varmaa. Lauantaina saarella kulkijoita varten oli puihin laitettu väliaikaiset opastenauhat. Reitti oli melko haastava, sillä monessa kohtaa metsä oli tiheää ryteikköä. Siinä oli myös oma viehätyksensä, sillä niin viidakkomaista tunnelmaa ja paksuja, vanhoja puita Lappeenrannassa harvoin näkee. Matkan varrella oli muun muassa kilpikaarnamäntyjä, ikivanhoja kuusia, metsälehmuksia, lahopuita ja saniaislehtoja, mutta myös hakkuuaukeita.


Retkikeskukseen saapuessamme grillikatoksessa olivat makkarat ja letut paistumassa. Niiden maistelun lomassa virkistysaluesäätiön ihmiset kertoivat, että grillikatos ja nuotiopaikka ovat vapaasti retkeilijöiden käytettävissä. Sauna, ruokalarakennus ja mökit ovat vuokrattavissa. Toistaiseksi saareen pääsevät vain veneilijät, mutta säätiössä mietitään kuljetuksen järjestämistä myös muille.

Muukonsaaren retkikeskuksen sauna.

Muukonsaaren laituri.

Muukonsaaren rantaa.

Toivottavasti Muukonsaareen saadaan joskus luontopolku saaren päästä päähän ja kulkumahdollisuus myös ilman venettä. Voisiko Pöyhiänniemestä rakentaa saareen sillan, sillä matkaa on alle sata metriä? Imatralla Malonsaareen johtaa pitkä puusilta. Sopisiko Muukonsaareen samantyylinen ratkaisu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti