15.4.2017

Hämeen linna


Hämeen linna on yksi Suomen keskiaikaisista linnoista ja se on yleisölle avoinna ympäri vuoden. Linna sijaitsee Hämeenlinnassa Vanajaveden rannalla, kauniissa puistomaisessa ympäristössä. Linnaan kuuluu kolme rakennuskokonaisuutta: keskiajalla rakennetut päälinna ja esilinna, vallialue niiden ympärillä ja 1700-luvulla tehdyt tiilirakennukset. Linnaa ympäröi vallihauta.

Hämeen linnan portti.
Kävimme linnassa opastetulla kierroksella, jolla opas kertoi linnan historiasta 1200-luvun lopulta nykypäivään. Kierros alkoi linnan museokaupasta ja kesti noin kolme varttia. Linnat ovat mielestäni kiehtovia paikkoja, joten oppaan selostusta oli kiinnostavaa kuunnella. Kiersimme linnassa muun muassa linnanpihan, kruununleipomon, kaivohuoneen, kappelin, kuninkaansalin ja pyöreän tykkitornin.

Hämeen linnassa.
Linnan kaivohuoneessa on 12 metriä syvä vedetön kaivo, johon kävijät ovat heitelleet kolikoita. Opas kertoi, että kaivo tyhjennetään sinne pudotetuista kolikoista aika ajoin, ja samalla sieltä on löytynyt myös aurinkolaseja, lippalakkeja, kännyköitä ja tekohampaita!

Hämeen linnan kaivo.
Linnan hienoin paikka on mielestäni kuninkaansali. Sen ikkunat, pylväät ja holvikatto ovat upeat. Kaiku korostaa juhlavaa vaikutelmaa. Kuninkaansali on saanut nimensä Kustaa II Aadolfin vierailusta linnassa vuonna 1614.

Hämeen linnan kuninkaansali.
Hämeen linnan kuninkaansalin ikkuna.
Linnan kehämuurin itäinen tykkitorni eli rondelli on rakennettu vuonna 1559. Tornissa on tehty korjaustöitä kesällä 2010, ja nyt se näytti olevan hyvässä kunnossa. Tornissa on yhdeksän ampuma-aukkoa ja sen kivimuuri on kuusi metriä paksu!

Hämeen linnan tykkitorni sisältä.
Hämeen linna ja tykkitorni.
Koko Linnanniemi on museoaluetta, sillä linnan lisäksi alueella on myös Museo Militaria, Vankilamuseo ja Hämeenlinnan historiallinen museo. Itse linnassa toimii myös museokauppa, tilausravintola ja kesäkahvila.

Hämeen linnassa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos Hämeen linnan esittelystä! Siellä pidettiin muutama vuosi sitten sukulaisen sukulaisen syntymäpäiviä ja samalla hänen taidenäyttelynsä. Linna on vaikuttava, kun pääsin kulkemaan sen rappusissa ja kerroksissa ja kurkistamaan saleihin. Juhlavastaanotto oli kerroksissa ja juhlatarjoilu alhaalla. Linna on myös kaunis sisältä, minkä sinä toit hyvin esille valokuvissasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnassa on varmasti upeat puitteet syntymäpäiville ja muille juhlille.

      Poista