23.4.2017

Hotel Katajanokka


Hotel Katajanokka on erityislaatuinen hotelli, sillä se on tehty entiseen vankilaan. Rakennuksessa toimi Helsingin lääninvankila, lempinimeltään "Nokka", vuosina 1837-2002. Hotel Katajanokka avattiin vankilan tiloihin kunnostustöiden jälkeen vuonna 2007.


Vierailu Hotel Katajanokassa oli houkutellut jo pitkään kun muutama vuosi sitten huhtikuussa varasimme sieltä "sellin" pariksi yöksi. Hotellin pihalla on maksullinen parkkipaikka, johon auton sai kätevästi parkkiin. Auto sai olla parkissa koko ajan, sillä Katajanokalta on kävelymatka kauppatorille ja keskustaan.


Hotellin vankilamenneisyys näkyy rakennuksessa kiitettävästi. Heti sisääntuloaulassa on vitriinissä käsirautoja ja muuta vankilarekvisiittaa. Hotellivirkailijoilla on päällään vankien raitapaidat eikä käytävien vankilamiljööstä voi erehtyä. Ihan kuin kävelisi jonkin televisiosta tutun rikossarjan vankilan käytävillä!Vanhoista selleistä on tehty hotellihuoneita yhdistämällä niitä. Huoneissa niiden historiasta muistuttavat paksut seinät ja pienet ikkunat. Tarinoiden mukaan joissakin huoneissa ja alakerran käytävillä kummittelee, mutta eivät kummitukset ainakaan meille ilmoitelleet olemassaolostaan...


Aamiainen oli tarjolla vankilan entisessä kellarikerroksessa, jonne on tehty tunnelmallinen ravintola Linnankellari. Aamupala syötiin vankilatyyliin peltilautasilta ja -mukeista, mutta tarjolla oli muutakin kuin vettä ja leipää, hih. Ravintolassa olisi ollut tarjolla myös lounas ja illallinen, mutta kävimme keskustassa syömässä.


Kellarikerrokseen on jätetty nähtävyydeksi vanha eristysselli. Se ja vielä vanhempi kalliopohjainen tyrmä tarjoavat aikamatkan vankilan historiaan. Karua on ollut!


Olihan se samalla reissulla käytävä ihailemassa Katajanokkaa ja Helsinkiä myös yläilmoista käsin. Hotelli Tornin ylimmässä kerroksessa olevasta Ateljee Baarista on upeat maisemat joka suuntaan. Alla olevassa kuvassa Katajanokka näkyy Uspenskin katedraalin ja Viking Linen laivan välissä.


Vinkki! 

Ennen Hotel Katajanokassa vierailua kannattaa lukea Harri Nykäsen ja Jouni Tervon kirja Nokka - Kiven sisällä, jossa kerrotaan vankilan historiasta ja värikkäästä elämästä. Kirjassa haastatellaan Nokan entisiä vankeja ja kerrotaan lukuisista pakoyrityksistä sekä myös onnistuneista paoista. Lukemalla kirjan hotellivierailuun saa lisäulottuvuutta.

2 kommenttia:

  1. Yö Katajanokan vankilassa on vähän erilainen kuin hotelliyö jossain muualla. Kiitos, kun kerroit kokemuksenne, vaikuttaa ihan kokeilemisen arvoiselta paikalta. Tuo kirjavinkki on hyvä lisä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kokeilemisen arvoinen paikka, suosittelen!

      Poista