7.12.2018

Kotkaniemen joulu


Luumäellä, Kivijärven rannalla, sijaitsee presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemi. Museon aukiolosta ja näyttelyistä vastaa Kotkaniemi-säätiö, jonka tarkoituksena on edistää ja tehdä tunnetuksi Svinhufvudin elämäntyötä ja Suomen itsenäistymiseen liittyvää museotoimintaa. Svinhufvud vaikutti merkittävästi Suomen itsenäistymiseen, sillä hän hankki Suomelle itsenäisyysjulistuksen Venäjältä. Mikä olisikaan ollut siis parempi kohde vierailla eilisen itsenäisyyspäivän jälkeen kuin tämä!Kävimme Kotkaniemessä katsomassa sen jouluista ilmettä ja kahvittelemassa museokahvila Ellenissä, joka on saanut nimensä Svinhufvudin puolisolta Elleniltä. Parkkialue oli lähes täynnä, joten muillakin oli näköjään sama ajatus itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Kotkaniemi on vastikään peruskorjattu, ja vuonna 1898 valmistunut päärakennus onkin nyt hyvässä kunnossa. Talon kuistille oli tuotu joulukuusi ja ruokailutilaan katettu jouluinen kattaus. Yläkerrassa oli joulumyyjäiset, joissa oli tarjolla muun muassa villasukkia, joulukortteja ja hunajaa.

Kiersimme kaikki avoinna olevat huoneet, kuten Ukko-Pekan työhuoneen, salin ja ruokailuhuoneen. Työhuoneessa on Ukko-Pekan näköispatsas ja suuri kirjoituspöytä, jolla on presidentin työssään tarvitsemia tavaroita. Talon keskellä sijaitseva sali on toiminut edustustilana Kotkaniemessä käyneille vieraille. Salin katossa roikkuu upea kattokruunu!Kotkaniemi kahviloineen on avoinna pääsääntöisesti vain kesäkaudella, mutta tilauksesta ja erikoistilaisuuksien vuoksi myös muulloin. Tämä joulukuinen aukiolo oli mukava yllätys! Ajantasaiset aukioloajat ja muuta tietoa löytyy Kotkaniemen sivuilta.


1 kommentti:

  1. Kiitos jouluisista Kotkaniemi-kuvista. Kotkaniemessähän oli tosiaan mahdollisuus käydä nyt joulukuussa. En ole vielä vieraillut remontoidussa talossa, sitä ennen kyllä muutama vuosi sitten. Aikoinaan olin siinä historiallisessa ympäristössä jopa kielikurssilla viikonlopun.

    VastaaPoista