3.5.2021

Orjainlahden kosteikko

Vene Orjainlahden kosteikon rannalla

Lappeenrannan Merenlahdella sijaitsee yksi monista Pien-Saimaan kosteikoista, joiden avulla yritetään vähentää pelloilta järveen päätyvien ravinteiden määrää. Orjainlahden reilun hehtaarin kokoinen kosteikko perustettiin vuonna 2013, ja se on osaltaan auttanut parantamaan Pien-Saimaan vedenlaatua. Vesiensuojelun lisäksi kosteikko palvelee myös luonnon monimuotoisuutta ja linnustoa. 

Oja Orjainlahden kosteikolla

Pieni saari Orjainlahden kosteikolla

Orjainlahden kosteikko sopii myös virkistyskäyttöön, sillä sen rannalla on laavu. Laavulta on rentouttavaa katsella Pien-Saimaalle ja seurata ympäristön lintuelämää. Kävimme tutustumassa paikkaan häikäisevän kirkkaana kevätpäivänä, kun taivas oli kirkkaansininen, mutta maa vielä talven jäljiltä väritön. Kosteikolla uiskenteli kanadanhanhipariskunta ja lähimetsästä kuului sepelkyyhkyjen huhuilua. Lisäksi kosteikon reunamien pajukoissa kuului viihtyvän iso joukko pikkulintuja.

Orjainlahden laavu

Kaksi kanadanhanhea Orjainlahdella 
Paikka on lintuharrastajille ihanteellinen kosteikoilla viihtyvien lintujen seuraamiseen. Kosteikon mättäille on pystytetty linnunpönttöjä ja -pesiä, joten hyviä pesäpaikkoja riittää monelle lintulajille. Koska laavu on lähellä kosteikkoa, tulee siellä liikkua rauhallisesti, jottei aiheuta linnuille häiriötä. Autolla ei onneksi pääse laavulle asti, vaan auto pitää jättää Orjainlahdentien varressa olevalle pienelle parkkialueelle pellon laitaan.

Pajunkissoja pajuissa

Orjainlahden kosteikkoaEi kommentteja:

Lähetä kommentti