23.5.2021

Norppapolku Puumalassa

Norppapolun maisemaa Saimaalle

Puumalan Norppapolku oli houkutellut minua siitä lähtien kun luin siitä Retkipaikka - uudet seikkailut -kirjasta. Polku koostuu kolmesta rengasreitistä, jotka voi kiertää joko erikseen tai kaikki kerralla. Jos kiertää kaikki kerralla ja aloittaa polun Puumalan satamasta, matkaa kertyy yhteensä 13 kilometriä. Kaksi muuta polun lähtöpistettä ovat Luukkolantien ja Kaivannon pysäköintialueet. Me jätimme auton Luukkolantien parkkialueelle ja lähdimme kiertämään kaikki kolme rengasreittiä kerralla.

Suuria kivenlohkareita

Koivunoksat hiirenkorvalla

Kiersimme Norppapolun helatorstaina ja aivan kuin tilauksesta päivä oli aurinkoinen ja lämmin, lähes helteinen. Koivuissa oli jo pienet lehdet ja sää täysin kesäinen. Tallasimme reittiä vastapäivään, ja se kulki aivan rannan tuntumassa Kaivannonkiepin osuudella. Tämän lenkin varrelta löytyvät reitin upeimmat maisemat, joten jos kierrät kolmesta lenkistä vain yhden, suosittelen Kaivannonkieppiä! Tältä osuudelta löytyy myös iso ja komea hirsilaavu.

Kaivannonkiepin laavu


Norppapolun maisemaa Saimaalle

Norppapolun eteläisin osuus on Kotkatsaarenkierros, jonka varrella on muun muassa hienoja harju- ja suppamaisemia, retkisatama sekä tietenkin myös Saimaa-näkymiä. Maijavuorelta näkyy kauas Kokkolanselälle. Sekä Kaivannonkiepin että Kotkatsaaren kierroksen varrella on hiekkarantoja, joissa voi pulahtaa uimaan. Omat uimakamppeeni olivat majoituspaikassamme Sahanlahdessa, sillä olin päättänyt heittää talviturkin siellä saunasta käsin, joten en uinut vielä Norppapolun varrella.

Norppapolun maisemaa Saimaalle

Nainen Norppapolulla
Kotkatsaaren kierroksen jälkeen reitti jatkuu takaisin pohjoisen suuntaan Kaivannonkiepin toista laitaa. Kaivannonkiepin itäpuolella on upea näköalapaikka Pääskytvuori, joka on hieno paikka vaikka evästauolle. Tässä vaiheessa reittiä huomasimme, että kaikki reitillä näkemämme ihmiset olivat tulleet meitä vastaan, joten ilmeisesti Norppapolkua suositellaan kierrettäväksi myötäpäivään. Myöhemmin luin netistä, että myötäpäivään kierrettynä polku on hieman helppokulkuisempi, mutta ei se vaativa ollut vastapäiväänkään kierrettynä.

Käkkyräinen mänty

Hiekkaranta
Norppapolun pohjoisin osuus on Kitulanlenkki, jonka varrella on vähiten järvimaisemaa. Sen sijaan erilaisia metsämaisemia riittää; on kuusikkoa, männikköä, koivikkoa... Kitulanlenkin erikoisuus on Huutovuori, jolle nousu ja sieltä laskeutuminen olivat kierroksen viimeinen osuus ennen lähtöpisteeseemme eli Luukkolantien parkkipaikalle saapumista. Kilometrejä kertyi vähän yli 11, sillä Luukkolantieltä reitille lähdettäessä Puumalan sillan ylitys jää pois.

Mies Norppapolulla


Kallioseinämää Norppapolun varrella
Norppapolku on aivan ihanteellinen lenkki niille, jotka rakastavat Saimaata ja järvimaisemia, kallioita, mäntymetsiä ja harjumaastoja. Vaikka norppia ei näkynytkään, ihastuin tähän polkuun täysin ja aion kiertää sen joskus vielä uudelleen. Myös Puumalan Sahanlahti ihastutti, ja varsinkin sen vanha puulämmitteinen rantasauna, josta käsin oli mahtavaa heittää talviturkki kylmään veteen. 

Nainen uimassa
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti