12.11.2015

Kirjaesittelyssä Suomen luolat

Sisältää mainoslinkin. Se on merkitty tähdellä*.

Suomen luolat* on kattava tietokirja maamme luolista, sillä siinä esitellään yli tuhat luolamuodostumaa. Kirjassa kerrotaan yksittäisten luolien esittelyn lisäksi myös luolien värikkäästä historiasta ja niiden eläimistä ja kasveista. Luolista 165 erikoisinta esitellään yksityiskohtaisemmin karttoineen ja ajo-ohjeineen.

Suomen luolat.
Tätä paksua yli neljäsataasivuista kirjaa ei yhdellä istumalla lueta. Itse selailin sitä ensin yleisesti ja sitten luin oman maakuntani luolista kertovan osuuden. Tein muistilistan lähistöllä olevista luolista, joissa en ole vielä käynyt, mutta joihin pitää jossain vaiheessa tutustua. Sen jälkeen perehdyin kirjan yleistieto-osuuteen.

Kirjan sata ensimmäistä sivua sisältävät yleistä tietoa luolista. Omasta mielestäni erityisen kiinnostavia olivat luolien nimistöstä ja tarinaperinteestä sekä luolien yliluonnollisista asukkaista kertovat kappaleet. Luolissa on vanhojen uskomusten mukaan asunut maahisia, peikkoja, piruja, hiisiä, jättiläisiä ja haltijoita. Tästä maailmasta olevia luolien asukkaita ovat olleet muun muassa shamaanit, noidat, tietäjät, erakot, lahkolaispapit, sotapakolaiset, metsästäjät ja rosvot.

Luolien eläinmaailmasta kertova osuus aiheutti ötökkä- ja lepakkokammoiselle kylmiä väreitä. Yöperhoset ja kotilot ovat luolien nykyasukkaista kesyimmästä päästä, sillä luolissa majailee runsaasti muun muassa lepakoita ja kaikenkarvaisia hämähäkkejä. Hyppäsin suosiolla tämän kappaleen yli...

Luolien kuolemasta kertova kappale oli kiinnostavaa luettavaa, sillä luolatkaan eivät ole ikuisia, vaan rapautuminen ja sortumat uhkaavat niitä. Ihmisen toimesta luolia tuhoutuu kivenlouhinnan takia. Joitakin vaarallisiksi koettuja luolia on myös tuhottu täyttämällä ne.

Kirjasta löytyy varustevinkkejä ja turvallisuusohjeita luolaretkille sekä paljon valokuvia. Myös aarteet mainitaan! Tunnetuin luola-aarre on Laitilasta löytynyt, rahoja täynnä ollut 1400-luvulla kätketty lehmänkello.

Voin lämpimästi suositella tätä kirjaa kaikille luolista vähänkään kiinnostuneille sekä retkeilijöille yleisestikin. Jokaisen lähiseudulta löytyy varmasti ainakin yksi tutustumisen arvoinen luola.

Kirjassa on hyvä ohje, joka luolissa vierailijan kannattaa muistaa:

"Ota vain valokuvia, jätä vain jalanjälkiä."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti