10.1.2016

Kolinuuron kierros


Kolilla on monia merkittyjä luontopolkuja. Yksi niistä on 3,5 kilometrin mittainen Kolinuuron kierros. Reitin lähtöpiste on luontokeskus Ukon luona osoitteessa Ylä-Kolintie 39, Lieksa. 

Kolinuuro on rotkolaakso Kolin huippujen kupeessa. Polku laskeutuu Kolilta alas laaksoon ja nousee Kolin kolmen huipun kautta takaisin ylös. Reitillä on suuret korkeuserot, suurimmillaan 112 metriä. Polun varrella on infotauluja, joissa kerrotaan Kolin geologiasta ja monipuolisesta luonnosta.

Viitta Kolinuuron kierrokselle.
Opastauluissa lukee muun muassa, että Koli on hyvä havainnollinen esimerkki muinaisten mannerlaattojen liikkeistä, vuorijonojen muodostumisesta ja mannerjäätiköistä. Kolin vanhimmat osat ovat syntyneet jo ennen kuin maapallolle tuli hapellinen ilmakehä. Polulla tallaillaan siis vuosimiljoonien halki...

Kolinuuron polulla.
Kiersimme reitin tammikuisena pakkaspäivänä. Puissa oli ohut pakkaslumihuntu ja metsä uinui sydäntalven untaan. Pakkasesta ja hiljaisuudesta huolimatta metsässä on tammikuussakin elämää lumessa olevista jäljistä päätellen. Tunnistin ainakin oravan, jäniksen ja ketun jäljet.

Kolinuuron polulla.
Kallioilla valui hienoja jäämuodostelmia ja jääpuikkoja. Polun varrelta löytyi muun muassa kivien väliin muodostunut jääpuikkoluola. Puikot olivat valtavan suuria.

Jääpuikkoluola.
Jääpuikot.
Uuron pohjalta katsottunakin Koli oli korkea ja hieno näky, vaikka se pilkotti puiden takaa vain osittain. Pian polku alkoikin jo kaartaa oikealle ja nousta takaisin ylös. Reitti jatkui Paha-Kolin, Akka-Kolin ja Ukko-Kolin kautta takaisin lähtöpisteeseen. 

Kolinuuron polulla.
Takaisin ylhäällä.

Lue myös: Kolin huippujen kierros

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti