31.1.2016

Vierumäen luontopolku


Suomen urheiluopistolla Vierumäellä on monipuoliset ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Olen käynyt Vierumäellä kolme kertaa ja jokaisella kerralla on tullut muun liikunnan lisäksi käveltyä Valkjärven ja Ahvenlammen kiertävä noin neljän kilometrin luontopolku, josta kerron tässä postauksessa.

Polulle pääsee monesta kohtaa, mutta hyvä lähtöpiste on vaikkapa Valkjärven ranta. Siitä polku lähtee seurailemaan rantaa ja jatkuu harjumaisemiin Suurijärven ja Ahvenlammen välille. Suurijärven rannassa avautuu hieno maisema.

Suurijärvi, Vierumäki.
Polku nousee muutamassa kohdin harjun päälle ja parhaimmillaan molemmin puolin näkyy vettä. Harjuosuuden jälkeen luontopolku jatkuu Ahvenlammen rantaa myötäillen. Matkalla on myös pieni suoalue.

Vierumäen luontopolku keväällä.

Vierumäen luontopolku talvella.
Keväällä bongasimme polun varrelta korvasieniä. Huomasin myös monessa koivussa kasvavan pakurikääpää. Vierumäen Scandic-hotellin aamupalalla on tarjolla pakuriteetä, joten mietin onkohan se ihan alueen omista puista peräisin.

Korvasieni.
Polun varrella on kysymystauluja, joissa on hauskoja luontoaiheisia kysymyksiä. Kysymysten oikeat vastaukset ovat nähtävissä urheiluhallilla, mutta nopeampaa on googlata, jos jostakin vastauksesta ei ole varma.


Ahvenlammen kierroksen jälkeen polku palaa Valkjärvelle, joka on pieneksi järveksi hyvin syvä ja jyrkkärantainen. Valkjärven ja Suurijärven yhdistää puro, jonka ylitse on tehty kaunis kaarisilta. Valkjärvessä olisi hyvä uida ja rannassa on hyppytornikin, mutta uinti sai keväällä ja talvella jäädä.


Viimeisimmälle Vierumäen reissullemme nyt tammikuussa olimme ystäväni kanssa suunnitelleet lumikenkäilyä. Lumikengille ei kuitenkaan ollut tarvetta, sillä lunta oli vain nimeksi. Onneksi kenkäily ei sentään vaihtunut kumisaappailuun vaan saimme kävellä lumimaisemissa.

Vierumäen luontopolulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti