22.2.2017

Aulangonjärven polku


Suomen kansallismaisemaa pääsee ihailemaan Hämeenlinnassa Aulangon näkötornin lisäksi maankamaralla Aulangonjärven polulla. Noin kuuden kilometrin mittainen polku kulkee metsä- ja rantamaisemissa sekä kallioilla kiertäen Aulangonjärven. Olemme kiertäneet polun keväällä sinivuokkoaikaan ja talvella lumimaisemissa. Keväällä kävimme myös näkötornissa, mutta talvisin se on kiinni.

Aulangonjärvi ja Lusikkaniemi.
Näkötornista avautuu upea näkymä Aulangon metsiin ja vesistöihin. Keväällä maisema hehkui hiirenkorvanvihreää juuri ennen lehtien puhkeamista. Oli jännittävää katsoa maisemaa ensin yläilmoista ja lähteä sitten kävelemään lenkki Aulangonjärven ympäri.

Aulangon näkötorni.
Aulangonjärven polun virallinen aloituspiste on Aulangon ulkoilumajalla, jonka osoite on Linnanen 75. Jos aloittaa reitin näkötornilta, pitää ensin laskeutua tornin juurelta lähtevät pitkät kiviportaat alas. Laskin portaiden lukumäärän, se oli yli kolmesataa! Tarkempaa lukua en muista. Portaiden juurella on hauska karhupatsas.

Aulangon karhupatsas.
Opaste Aulangonjärven polulle.
Kiersimme järven molemmilla kerroilla vastapäivään. Niin päin kiertäessä polku alkaa kuntopolkuna ja koukkaa pian rantaan veneiden luo ja jatkuu sen jälkeen metsäpolkuna. Veneiden luona ja myöhemmin metsässä pääsee kulkemaan vähän matkaa pitkospuilla. Polun seuraamista helpottavat keltaiset maalimerkit puissa.

Aulangonjärven rantapolkua.
Järven toisella puolella olevalle Kärmeskalliolle nouseminen on mielestäni reitin paras kohta, sillä kallio kohoaa 30 metrin korkeuteen. Kalliolta pääsee ihailemaan järvimaisemaa ja vastarannalla komeilevaa näkötornia. Kerrassaan upeat maisemat eväiden syöntiin!

Kärmeskallion maisemaa talvella.
Kärmeskallion maisemaa keväällä.
Kärmeskalliolta polku laskeutuu alas metsään ja jatkuu sen jälkeen rannassa Aulangon lomakylän mökkien ohitse. Lomakylän jälkeen polun viimeinen osuus ennen ulkoilumajan parkkipaikkaa on taas metsäistä.

Aulangonjärven polulla talvella.
Aulangonjärven polulla keväällä.
Voin lämpimästi suositella Aulangonjärven polkua ja Aulankoa yleisestikin mainioksi päiväretkikohteeksi. Polku kulkee osittain luonnonsuojelualueella, joten metsissä voi tavata harvinaisia lintulajeja ja vanhoja paksuja puita.

Lue myös: Aulangon tuijametsä

2 kommenttia:

  1. Kiitos kuvista - tosi kivat, kun olit kuvannut maisemaa eri vuodenaikoina. Kerronta valotti lisää Aulangonjärven ja Aulankoa. Olen käynyt vain näkötornissa, mutta nyt on laskeuduttava poluillekin,sillä seutu vaikuttaa viehättävältä ulkoilukohteelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aulanko on tosiaan hieno paikka ulkoiluun - yksi suosikkikohteistani.

      Poista